Pregledač Edge nikad popularniji, dok Firefox koristi sve manje ljudi

0

Sa novim Chromium pregledačem, koji je napravljem na tehnologiji Google Chrome-a, Microsoft je već prešišao Firefox pregledač u toku prošle godine, a kako se čini, taj trend se nastavlja.

U godinama za nama internet zajednica se sa podsmijehom odnosila prema Microsoft pregledačima. Osim vremešnog Internet Explorera, Microsoft je u nekom momentu izbacio na tržište Microsoft Edge pregledač, koji nije uspio da održi kritičnu masu korisnika koja bi ga prihvatila, iako je koristio moderna rješenja.

Izveštaj NetMarketShare-a za 2020. godinu pokazao je da ga je Edge-ov 7,57% tržišni udio gurnuo Firefox u martu prošle godine. Sada druga kompanija za analitiku – StatCounter izveštava da Edge tokom poslednjih nekoliko mjeseci dobija nove korisnike, a da se Firefox-ova baza korisnika smanjuje.

Iako podaci ne dokazuju da su korisnici Firefox-a počeli da koriste Edge, vidimo da je Microsoftov pregledač zabilježio skok tržišnog udjela sa 7,81% na 8,03% ove godine, dok je Mozilla-in proizvod opao sa 8,1% na 7,95%. To je vrhunac svih vremena za Edge, prema StatCounter-u.

Edge-ov dobitak kod korisnika nije mu obezbjedio drugu poziciju. Ta čast pripala je Safariju, koji sada ima udio od 10,13%, iako njegov broj pada od decembra, pa bi Edge mogao brzo i njega da prestigne.

Izvor: B92

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.