Predstavnici Srba odbili predlog Vujanovića: Bolje da misli o fer izborima

0

Politički predstavnici Srba u Crnoj Gori odbili su javni predlog bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića za ulazak u Vladu, navodeći da od Demokratske partije socijalista (DPS) očekuju poziv opoziciji za ulazak u tehničku vladu.

Vujanović je izjavio da on misli da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu.

Predsjednik posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović smatra da je neukusno što bivši predsjednik obesmišljava ustavno načelo građanske države i poziva cio jedan narod da uđe u Vladu.

“Taj pokušaj kompletiranja, inače etnički interesne Vlade, medijskim pozivima da je popune i Srbi svjedoči o neozbiljnosti i neshvatanju delikatnog političkog trenutka u kojem se nalazi Crna Gora. Očekivano bi bilo da neko odgovoran iz vlasti to shvati i otvori razgovore o tehničkoj vladi koja bi pripremila fer i slobodne izbore, a da li će se u toj vladi naći i pojedini politički subjekti za koje dominantno ili u većini glasaju i pripadnici srpskog naroda iz Crne Gore ostaje da se vidi”, kazao je zvaničnik koalicije “Da svako ima”.

Bivši predsjednik Crne Gore je ocijenio da Srbi nijesu ničim ugroženi u Crnoj Gori, ističući da je to “čista socijalna demagogija”. On je, gostujući u emisiji “Živa istina”, rekao da se očigledno pravi “velika graja oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje”.

“Nijesu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija. Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu. Ja sam bio predsjednik vlade u kojoj je bila Narodna stranka, kao srpska stranka, SDP kao dominantna crnogorska stranka i građanska partija DPS. Vjerujte, najviše je za srpski narod uradila Narodna stranka, u kolaciji ‘Da živimo bolje’”, rekao je Vujanović.

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) su ranije u nekoliko navrta pozvali predstavnike Srba u vladu, pa je lider stranke Milo Đukanović uoči posjete Beogradu 2013. godine rekao da “želi da širi koaliciju jer bi to bilo u interesu Crne Gore”. On je tada podsjetio da se radi o obnavljanju ideje koja je stara nekoliko godina.

Političke predstavnike Srba u crnogorsku vladu pozivali su sprski šef diplomatije Ivica Dačić i bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a to je prošlog mjeseca učinio i aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučićna sastanku sa predstavnicima Srba iz regiona.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) Momčilo Vukasnović smatra da Vujanovićeva izjava na najbolji način odslikava odnos crnogorske vlasti prema Srbima. On smatra da “građanističkom koncepcijom politički predstavnici Srba ne mogu ostvariti ništa osim asimilacije”.

“I kada je bio zvanično predsjednik Crne Gore, po sopstvenom priznanju, Vujanović mnogo toga nije znao, pa sa sigurnošću možemo ustvrditi da mu je i problematika položaja srpskog naroda u Crnoj Gori nepoznata. Bivši i o mnogo čemu neobaviješteni predsjednik zamišlja da bi Srbi bili zadovoljni sa nekoliko ministarskih i funkcionerskih mjesta, pa se onda poziva na Narodnu stranku, na čelu sa Novakom Kilibardom, koji su u svakom trenutku bili spremni da se odreknu sopstvenog identiteta zbog partijskih i ličnih privilegija”, rekao je Vuksanović.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.