Predstavnice OEBS-a: Nadležni u Crnoj Gori da proaktivno istraže i riješe slučaj ubistva Jovanovića

0

Povodom 20. godišnjice ubistva Duška Jovanovića, suosnivača, izdavača i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dan“, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Dominika Vag, pozvale su nadležne vlasti u Crnoj Gori da proaktivno istraže i riješe ovaj dugogodišnji slučaj.

Pozvale su i na postupanje po preporukama nacionalne Komisije za praćenje istraga napada na novinare, koja, između ostalog, apeluje na nadležne da ponovo ispitaju sve dokaze koristeći savremenu tehnologiju.

Dana 27. maja 2004. godine, Jovanović je ubijen dok je izlazio iz svoje kancelarije u Podgorici. Iako je 2015. godine jedna osoba pravosnažno osuđena na 19 godina zatvora zbog saučesništva, nalogodavci Jovanovićevog ubistva do danas su nepoznati.

„Ubistvo novinara jedan je od najgrubljih napada na slobodu izražavanja i demokratiju. Odgađanje pravde za ovako gnusne akte nasilja ima dalekosežne posljedice po crnogorsko društvo. To ne samo da doprinosi kulturi nekažnjivosti, već može dovesti i do ambijenta straha i autocenzure među ostalim novinarima. Nakon moje nedavne posjete zemlji, vjerujem da će vlasti nastaviti sa neophodnim aktivnostima kako bi se konačno rasvijetio ovaj gnusni zločin i omogućilo slobodno, sigurno i pluralističko medijsko okruženje u Crnoj Gori“, kazala je predstavnica Ribeiro.

Vag je kazala da Misija nastavlja da bude partner koji podržava novinare i naglasila da su sloboda medija i bezbjednost novinara suštinske obaveze OEBS-a.

„Novinari koji istražuju organizovani kriminal i korupciju na visokom nivou igraju važnu ulogu u očuvanju demokratije i kohezije u našim društvima. Rješavanje neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima poboljšaće percepciju javnosti po pitanju ostvarivanja pravde i propisanog postupka u Crnoj Gori“, istakla je ona.

Predstavnica Ribeiro i ambasadorka Vag podsjetile su na odluku Ministarskog savjeta OEBS-a o bezbjednosti novinara iz 2018. godine, usvojenu konsenzusom svih država učesnica OEBS-a, uključujući i Crnu Goru.

U ovoj odluci prepoznata je važna uloga istraživačkih novinara u pozivanju javnih institucija i zvaničnika na odgovornost, kao i potreba da se obezbijedi da oni mogu raditi bez straha od odmazde. Štaviše, u ovoj značajnoj odluci OEBS-a, države učesnice su se obavezale da će „preduzeti efikasne mjere za okončanje nekažnjivosti za zločine počinjene nad novinarima, obezbeđivanjem odgovornosti kao ključnog elementa u sprječavanju budućih napada, uključujući obezbeđivanje da institucije za sprovođenje zakona sprovode brze, efikasne i nepristrasne istrage o aktima nasilja i prijetnji novinarima, kako bi se svi odgovorni priveli pravdi i osiguralo da žrtve imaju pristup odgovarajućim pravnim ljekovima.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.