Predsjedništvo DPS: Spremni smo na razgovore, međunarodna zajednica da se ne miješa

3

Demokratska partija socijalista (DPS) je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima, prije svega sa partijama sa kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu, saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva.

Poručeno je da nema razgovora sa onima koji su na izborima pomiješali vjeru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

Konstatovano je da je izborni dan, u uslovima velike izlaznosti i specifičnih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, protekao u mirnoj i tolerantnoj atmosferi i da su građani na demokratski način izrazili svoju političku volju.

Ocijenjeno je da je rezultat koji je ostvario DPS ispod očekivanja i u narednom periodu partijski organi će se time detaljnije baviti.

„Ipak, DPS je pojedinačni pobjednik nedjeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35 odsto i najviše osvojenih mandata“, kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je takav rezultat utoliko značajniji jer je ostvaren u uslovima pandemije COVID 19 i njenih posljedica, nezabilježene propagandne kampanje iz susjedstva protiv DPS-a i njenih lidera.

„I otvorenog učešća Srpske pravoslavne crkve što je nezabilježeno u izbornim procesima u modernoj Evropi. Ni to nažalost nije naišlo na osudu međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju Predsjedništva.

DPS se zahvalnosti svima koji su doprinijeli demokratičnosti izbornog procesa, posebno Članovima i simpatizerima, svim crnogorskim patriotama koji su dali glas partiji, svjesni da je to glas za odbranu Crne Gore, njene suverenosti, evroatlantskog puta i multinacionalnoig sklada.

Za te vrijednosti DPS je, kako se navodi, založio sav svoj politički i moralni kredibilitet u prethodnim decenijama, kada je predvodio istorijski proces obnove nezavisnosti, za šta će nastaviti beskompromisnu borbu.

„DPS ostaje nepokolebljivo na frontu odbrane nacionalnih interesa, i sve će učiniti na njegovom širenju, što će doprinositi očuvanju osnovnih društvenih vrijednosti, izgradnji građanske države vladavine prava, jačanju multietničkog sklada i ubrzanju njenog evropskog puta“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da izborni rezultat nije pokolebao DPS u odlučnosti da se na političkom terenu i političkim sredstvima bori za odbranu svojih strateških ciljeva. „Posebno sada kad ti ciljevi, koji su ujedno i najviši nacionalni interes Crne Gore, mogu biti dovedeni u pitanje“.

Navodi se da je proces konstituisanja nove parlamentarne i izvršne vlasti započeo izbornim danom.

„Nastaviće se razgovorima partija i koalicija koji treba da rezultiraju dogovorom onih čiji su programski ciljevi najsličniji, kako bi obezbijedili parlamentarnu većinu za formiranje Vlade. Tako je svuda u demokratskom svijetu, tako je uvijek bilo, i biće i sada u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je DPS spreman za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima.

Kako se navodi, to će prije svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, „jer vjerujemo da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao“.

„Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj mjeri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrijednost antifašizma i naš međunacionalni suživot“, kaže se u saopštenju.

DPS je poručio da nema o čemu razgovarati sa onima koji su na izborima pomiješali vjeru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.

„Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore“, poručili su iz DPS-a.

Konstatovano je da odluku o budućim političkim aranžmanima treba samostalno da donese svaka partija, sa jasnom sviješću o istorijskoj odgovornosti.

Kako se navodi, od međunarodne zajednice očekuje se da ostane dosljedna, kao što je osam mjeseci ćutala na besprizorno miješanje druge države u izbore u Crnoj Gori i na nezabilježen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima.

„Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu“, kaže se u saopštenju.

3 Comments
 1. Boka di Cataro komentariše

  Opa, sad ne valja Pisonero.

  10
 2. velibor komentariše

  odose kuce,vile ,stanovi ,elektrane ode i voli .sad se pjeva ona: A sad adio

  3
  1
 3. bsbs komentariše

  Ne valja im sad Pisonero, diktator kao riba na suvom…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.