Predsjednik Višeg suda: Savić odbija da odgovara na pitanja novinara

2

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić odbio je da odgovori na pitanja IN4S zbog čega još uvijek nije izrađen pisani otpravak drugostepene presude u slučaju nezakonito smijenjene viceguvernerke Centralne banke Crne Gore Irene Radović i poručio da prekida komunikaciju sa našim portalom.

Savić je naveo da su pitanja koja se odnose na slučaj smijenjene viceguvernerke „uvredljiva“ za njega.

„Obavještavam Vas da sam, nakon čitanja pitanja koje postavljate, a koji po sadržaju daleko prevazilaze uobičajeni nivo uvredljivosti koji imate prema drugim državnim organima, Višem sudu u Podgorici i meni lično, konkretno pominjući da moja čast ima manju težinu od partijskih mehanizama, te da imam lošu namjeru i političke razloge za donošenje odluke, uz Vaše potpuno nepoznavanje sudske nadležnosti i nadležnosti predsjednika suda u postupku donošenja odluka, odlučio sam da prekinem svaku komunikaciju sa Vašim medijem i prepustim uvrede koje izgovarate Vašoj ličnoj časti i dostojanstvu, a potrebu za informisanjem javnosti ćemo ostvarivati u komunukaciji sa medijima koji ne smatraju da je u postupku dobijanja informacija neophodno upućivati uvrede organu kojem se obraćaju“, naveo je Savić u odgovoru na pitanja glavnog urednika portala IN4S Gojka Raičevića.

W3Schools
U svakom slučaju, poručio je Savić, ukoliko odlučite da se u budućnosti uzdržite od uvreda i ponižavanja, te se izvinite zbog do sad iznijetih navoda, ne zatvaramo vrata za moguću buduću saradnju.

Očigledno je, međutim, da je upravo Savić taj koji se uvredama brani od činjenica i izbjegava odgovor.

A evo koja su to pitanja koja su Savića iznervirala i koje je proglasio „uvredljivim“:

1.Da li možete da potvrdite da je prošlo 50 dana otkad je donesena drugostepena presuda u slučaju nezakonito smijenjene viceguvernerke Irene Radović?

2.Predsjednik suda Boris Savić je u izjavi suda za medije tvrdio da ‘nema loše namjere’ i da je za presudu iz radnog spora koja je donesena 7. maja potrebno 30 dana da se napiše pisani otpravak, te da će biti upućena Osnovnom sudu i strankama najdalje 7. juna. Od tada je prošlo 20 dana, da li je to dokaz o lošoj namjeri i politizaciji Višeg suda i predsjednika Borisa Savića?

3.U izjavi za medije Višeg suda navedeno je da je slučaj presude o poništaju nezakonitog razrešenja Radovićeve odlukom Skupštine CG, gdje je provedeno samo jedno ročiste, bez svjedoka i bez vještačenja – kompleksan, pa zbog toga nije ispoštovan rok od 60 dana (od zaprimanja slučaja 14. marta) za presudu iz radnog spora i dodatno 50 dana se zadržava donesena presuda. Po kom je osnovu slučaj kompleksan?

4.Ako je u slučaju suđenja za državni udar, koje je trajalo dvije godine, Viši sud donio presudu u zakonskom roku od 60 dana, da li se može izvući zaključak da taj slučaj nije bio kompleksan, a slučaj Radović jeste?

5.Da li sudska praksa može biti izvor prava u Crnoj Gori, po važećem Ustavu i zakonima?

6.Ako ne može, kakvo objašnjenje imate za zadržavanje presude u odjeljenju sudske prakse 50 dana nakon što je donesena?

7.Da li je predsjednik sudske prakse u Višem sudu, sudija M. Pešić bio partijski aktivan, u kojoj partiji i na kom nivou prije izbora za sudiju? Da li to ima, može i smije imati uticaja?

8.Da li Radoje Žugić i njegovi partijski mehanizmi imaju veću težinu od struke i časti predsjednika Borisa Savića i involviranih sudija višeg suda koji se presudom donesenom 7. maja bave i zadržavaju je 50 dana nakon što je zakonito donijelo vijeće troje Sudija Višeg suda kojima je predmet dodijeljen?

Odgovor na uvrede predsjednika Višeg suda u Podgorici urednik IN4S će objaviti nakon Vidovdana.

2 Comments
  1. Milan komentariše

    Bruka!

  2. Vasilije komentariše

    Gospodin Savić ne može odgovarati na pitanja novinara (posebno novinara koji nisu antisrbin) jer priprema mogući eventualni model privatizacije Ostroskog manastira (“zlu ne trebalo”).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.