Predsjednik Srbije poručio rudarima: Dok god je Srbije, “Trepču” niko neće moći da otme

0

Rudarsko-metalurski kombinat “Trepča” danas obeležava 90 godina postojanja i rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom zaposlenima poručio da tako dugo postojanje tog preduzeća znači da ono više nije samo privredni subjekt, već deo porodičnog i nacionalog nasleđa – deo tradicije.
“Kada se neko preduzeće neguje i gradi 90 godina, kao što je slučaj sa ‘Trepčom’, to preduzeće više nije samo privredni subjekat, ono je, deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije”, poručio je predsednik Vučić i podsetio da je tradicija rudarstva na Kosovu i Metohiji neizbrisiva kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.
Na svečanosti povodom ovog jubileja u Zvečanu, zaposlenima je pročitano pismo predsednika Vučića u kojem ukazuje da je “Trepča” bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.
“Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i ‘Trepču’ dok god je Srbije niko neće moći da vam otme i otrgne”, poručio je predsednik Vučić.
Predsednik je zaposlenima poručio i da će doživeti da rudarsku tradiciju u tom kombinatu nastave i neke nove generacije srpskih rudara.
Otvaranje “Trepče” pre 90 godina, podsetio je, bilo je vesnik jednog novog vremena, vremena urbanizacije i ekonomskog napretka, ali i svedočanstvo iskrene želje tadašnje države da ovaj deo teritorije kroz industrijalizaciju izvuče iz mraka otomanskog feudalnog nasleđa.
Otvaranje “Trepče” je, istakao je Vučić, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan-danas.
“Zato je ‘Trepča’ mnogo više od rudarskog kompleksa, ona je ideja bolje budućnosti i progresa, i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima”, naveo je predsednik.
Kada su, kako kaže, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je “Trepča” postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.
To je zato jer “Trepču” svaki radnik nosi u sebi, svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naveo je predsednik Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.