Predsjednik skupštine Udruženja ugostitelja: Budva i mjere koje su u njoj uvedene dobar primjer cijeloj državi

0

Budva i mjere koje su u njoj uvedene dobar su primjer cijeloj državi kako se treba odgovorno ponašati, jer je i to jedan vid pripreme za turističku sezonu koja ne smije biti loša kao prošlogodišnja, jer bi to bilo pogubno za cjelokupnu privredu, ističe Vido Markićević predsjednik skupštine Udruženja ugostitelja Crne Gore.

On kaže da su ugostitelji u proteklih godinu dana, koliko pandemija traje, pretrpjeli značajne gubitke napominjući da je situacija uslovila da će vjerovatno određen broj njih biti primoran da promijeni profesiju.

Podsjeća da je država pomogla ugostitelje onoliko na koliko su radnici bili osigurani – na minimalac.

„Sada se pokazalo da dosadašnja praksa dobrog dijela ugostitelja da radnike osigurava na minimalnu zaradu nije dobra i da to treba mijenjati„ Ipak Markićević dodaje i da je udruženje apelovalo da se smanje obaveze po osnovu poreza i doprinosa kako bi mogli da prijave realne zarade radnika.

Ističe da osamdeset odsto ugostitelja Budve nije ispunilo uslov da aplicira za pomoć u okviru paketa pomoći koji je Vlada donijela u septembru prošle godine zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

„ U tako lošoj sezoni , jednostavno nismo bili u mogućnosti da isplatimo te obaveze. Očekujem da ćemo  uskoro imati sastanak sa predstavnicima nadližnih institucija i da će razumjeti probleme u kojima se ugostitelji nalaze.“ Kaže da bi u cilju bolje pripreme turističke sezone, i radnici koji rade u ovoj oblasti trebali biti u prioritetnoj grupi za vakcinaciju.

Ističe da I ugostitelji moraju da prihvate dio krivice zbog loše epidemiološke situacije, jer se nisu apsolutno svi pridržavali propisanih mjera, ali dodaje da oni većinom I nisu članovi Udruženja ugostitelja.

“Zbog toga je neophodno i u ugostiteljstvu krenuti sa licenciranjem.

Onoga trenutka kada Udruženje ugostitelja bude izdavalo licence ondaće svi članovi biti u obavezi da poštuju propisane kodekse ponašanja“.

Markićević, ne umanjujući propuste pojedinih ugostitelja, podsjeća da su se I sami građani prilično neodgovorno ponašali okupljajući se, nakon zatvaranja lokala, na otvorenom u većem broju.

U prevazilaženju krize u ugostiteljstvu veliku ulogu ima bankarski sistem koji mora imati sluha i biti fleksibilniji prilikom davanja kredita kaže Markićević.

„Povoljni krediti će biti od presudnog značaja za ugostitelje zbog čega ćemo tražiti od ministarstva turizma i ministarstva finansija da pomognu u pronalaženju načina da se ugostiteljima stvore uslovi i pomogne u pripremi sezone.“ Ukoliko bi sezona bila na 40 – 50 odsto od one iz 2019 godine, to bi bilo dovoljno da ugostitelji prebrode krizu i kvalitetno se pripreme za sezonu 2022 godine zaključuje Markićević.

Izvor: CG news

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.