Predsjednik SANU ekskluzivno za Borbu: Napad režima u Podgorici na imovinu Crkve je dio šireg plana s kojim ćemo se tek suočiti!

0

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić u ekskluzivnoj izjavi za naš portal govorio je o namjeri crnogorske vlasti da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je prvo zvanično obraćanje čelnika Srpske akademije nauka po ovom pitanju.

“Sa žaljenjem mogu da konstatujem da ne uzimate u obzir sve ono što je Srpska akademija nauka i umjetnosti dosad radila i što i dalje čini po pitanju osnaživanja i davanja podstreka kulturnom i naučnom napredovanju srpske zajednice. Uprkos tome, ja, Vladimir Kostić, kao pojedinac, jedino mogu da izrazim ogromnu zabrinutost zbog najnovijih mjera Vlade Crne Gore, koje su, rekao bih, dio šireg plana s kojim ćemo se tek suočiti”, rekao je Kostić za Borbu.

Vladin Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvao je oštre reakcije zvanične Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko primorske, ali i dijela opozicije.

“Predstavnici i najodgovorniji nosioci državne vlasti u Crnoj Gori i ne kriju da je ovo zapravo zakon protiv Srpske pravoslavne crkve. Mitropolija, eparhije, mitropolita, episkopa, sveštenstva, monaštva i vjernog naroda od kojih je više od 95 posto državljana Crne Gore. U sekularnoj državi u kojoj su crkve i vjerske zajednice odvojene od države više je nego jasno da se prijedlogom zakona priprema otimanje hramova, pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama”, poručili su iz Mitropolije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.