Predsjednik položio vijenac u Spomen-parku: Genocid nad Srbima ne sme da se zaboravi!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas vijenac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina, u današnjoj Republici Srpskoj, u BiH.

“Ne smijemo i nikada nećemo zaboraviti ni Donju Gradinu, Jasenovac, Sremsku Mitrovicu, nijedan logor, malj, nož ili metak, nijednu grobnicu niti zločin prema srpskom narodu, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao:

“Nećemo zaboraviti nijedno ime onih koji su sprovodili politiku isterebljenja jednog naroda, srpskog naroda, poručio je Vučić u obraćanju u Spomen parku Sremska Mitrovica, povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

“Nemamo pravo da zaboravimo, jer bismo se tako odrekli i okrenuli glavu od pravde, slobode, sopstvenog postojanja, pa i boga”, istakao je Vučić.

Rekao je da je danas u Sremskoj Mitrovici, jer nikada od otvaranja Spomen parka, nijedan srpski predsjednik nije tu došao.

“U našim školama, udžbenicima o ovom mjestu se malo zna. Ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, ali ni o Beogradu, Šumadiji, Novom Sadu, istoku, zapadu Srbije… Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji je počionio zvjerstva imaju drugačiji odnos prema onome što se desilo”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da već nekoliko godina Srbija i RS zajednički obilježavaju stradanje srpskog naroda.

“Pokazujemo jedinstvo prvi put posle mnogo decenija, pa i vjekova, pokazujemo ga svake godine, prisjećajući se velikih žrtava i stradanja naroda, ogromnog stradanja, i pokazujući smjer kojim naš narod jedino može da ide ka drugačijoj buduhcnosti”, rekao je Vučić.

Sremska Mitrovica jedno je od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, mjesto gde je ubijeno više hiljada Srba, među kojiima i veliki slikar Sava Šumanović.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici, na tri kamene ploče, između ostalog, zabilježno je da su tu Njemci i ustaše od 1941. od 1944. godine ubile 7.950 ljudi i žena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.