Predsjednici opština sa sjevera Kosova poručili Lajčaku: ZSO se mora što prije formirati!

0

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je najvažnija i ključna stvar za kosovske Srbe, kako bi se sve ono je što je njenim formiranje dogovoreno realizovalo. Jedino se na taj način položaj Srba na Kosovu može poboljšati.

Ovo su između ostalo na sastanku održanom u srijedu, poručili ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnici opština sa sjevera Kosova, Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović na sastanku sa Specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

– Sva otvorena pitanja između Srba i Albanaca moraju se rješavati dijalogom u Briselu ali i da se sve dogovoreno sprovede onako kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine, jer jedino tako možemo da rješavamo probleme koji stoje na putu boljeg života-navodi se u saopštenju predtavnika Srba sa severa i dodaje da će svi jednostrani potezi dovesti do destabilizacije situacije na terenu ali i dovesti u pitanje i ostale sporazume koji su dogovoreni.

-Oduvijek smo bili konstruktivan parter u trasiranju puta za bolju budućnost, to isto očekujemo i od svojih komšija sa kojima trebamo da gradimo zajednički suživot – istakli su ministar Rakić i gradonačelnici tokom susreta sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine sa kojim je razgovarano i o ostalim aktuelnim problemima koji otežavaju život Srba na ovim prostorima.

Oni su Miroslavu Lajčaku predočili da incidenti koji se dešavaju u povratničkim sredinama moraju odmah prestati zbog toga što proces povratka stoji u mjestu.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.