Predomislili se: Umjesto da smanje, SAD povećavaju vojno prisustvo u Njemačkoj

0

Sjedinjene Američke Države neće smanjiti vojno prisustvo u Njemačkoj, već će ga, naprotiv, povećati za 500 ljudi, izjavila je njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer nakon razgovora sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom.

„Naravno, sjajna je vijest da su Sjedinjene Američke Države odustale od planova za povlačenje svojih trupa iz Njemačke, kao što je saopštio predsjednik Bajden u svom govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti, već suprotno – ove snage će se dodatno povećati za 500 ljudi. To je vrlo jak znak saradnje. Zahvaljujem vam na tome“, rekla je ministarka Kramp-Karenbauer.

Sa svoje strane, Ostin je rekao da je povećavanje američkih snaga u Njemačkoj znak podrške NATO-a.

„Prvo pitanje odnosi se na trupe stacionirane u Njemačkoj, o čemu sam ranije rekao, i da li je ovo signal Rusiji. Dozvolite mi da vas uvjerim da je ovo signal NATO-u da podržavamo NATO u potpunosti i, što je najvažnije, da cijenimo odnos sa našim partnerom ovdje u Njemačkoj. Nastavićemo da jačamo naše partnerstvo i savezništvo. Ovo (povećanje vojnog prisustva) nam pruža dodatne mogućnosti u svemiru, sajber prostoru i drugim pitanjima“, istakao je Ostin.

U februaru je portparol savezne njemačke vlade Štefen Zajbert izjavio da je Njemačka pozitivno reagovala na izjavu američkog predsjednika Džoa Bajdena o reviziji odluke prethodne administracije da povuče dio svog vojnog kontingenta iz Njemačke.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp objavio je 15. juna 2020. godine da je odlučio da smanji američki vojni kontingent u Njemačkoj. On je objasnio da namjerava da u Njemačkoj ostavi 25 hiljada vojnika.

Tramp je dodao da je donio takvu odluku, jer smatra da Njemačka ne izdvaja dovoljno novca za odbranu i tako obmanjuje NATO. Prema njegovim riječima, ako Berlin poveća budžet za odbranu, on će vratiti sve vojnike na njemačku teritoriju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.