Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „CRVENI TEROR NA SELU 1945–1953”

0

Predavanje političkog analitičara Lazara Slepčeva na temu „CRVENI TEROR NA SELU 1945–1953” (27. 5 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Predavanje predstavlja tematski nastavak na razgovore o revolucionarnom teroru iz istog vremena na teritoriji Jugoslavije, započetom prije nekoliko meseci, i donosi konkretizaciju priče, stavljajući u fokus probleme na koje su nailazili seljaci. Nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata bilo je obilježeno masovnim odmazdama i terorom nove revolucionarne vlasti.

„Selo je u posleratnom periodu bilo iscrpljeno na više nivoa, usljed ideologijom vođene, nasilne i stihijske industrijalizacije zemlje, pa shodno tome i neplanskih migracija na relaciji selo – grad zbog potrebe nove radne snage u novim fabrikama. Siromašenju sela doprinijele su umnogome i nepromišljene agrarne reforme“, istakao je Slepčev.

Zemlja iscrpljena ratom imala je veliku potrebu za prehranjivanjem stanovništva, no taj problem nije rješavan adekvatno, već isključivo stihijski i na krilima ideoloških dogmi, te je selo bilo podvrgnuto užasnom teroru jer u takvim uslovima nije bilo u stanju da ispuni kvote koje su pred njega stavljane i prehrani stanovništvo posleratne Jugoslavije na adekvatan način.

Celo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.