Predavanje istoričara dr Borisa Stojkovskog na temu „Kult Svetog Save u srednjoj i istočnoj Evropi” na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje istoričara dr Borisa Stojkovskog na temu „Kult Svetog Save u srednjoj i istočnoj Evropi” (29. 6. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Rastko Nemanjić ili Sveti Sava predstavlja, možemo bez sumnje reći, najvažniju ličnost cjelokupne srpske istorije i identiteta, koja je krajem dvanaestog i u prvoj polovini trinaestog vijeka ostavila neizbrisiv trag kao prvi srpski arhiepiskop, pisac, zakonodavac, prosvjetitelj, prevodilac, te kao neko ko je i do današnjeg dana važan za školstvo i nauku. Njegov kult se vrlo rano razvio, prvenstveno u nemanjićkoj Srbiji, ali se prenio i u centralnu Evropu, prije svega u Ugarsku.

Srbi su vrlo rano počeli da se naseljavaju u Ugarsku, a nakon Kosovske bitke, u vrijeme velikih despota, migracije su doživjele svoj veliki zamah. Tada je i kult Svetog Save posebno bio izražen, što prije svega vidimo u vrijeme sremskih Brankovića koji su zapravo i osnova svetosavskog kulta u Ugarskoj. Upravo preko Brankovića ali i preko drugih velikaških porodica, prvenstveno Jakšića, taj kult stiže i do Vlaške, gdje je za očuvanje svetosavskog kulta najzaslužnija Milica Despina Branković. Vrhunac je svakako car Ivan Čevtrti Grozni, unuk Ane Jakšić, koji je bio veoma posvećen kultu Svetog Save i učinio ga popularnim u Rusiji.

Celo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.