Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „IZBORNI JUL“

0

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića na temu „IZBORNI JUL“ (6. 7. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Koji su sve izbori širom svijeta održani ili će biti održani tokom jula 2024. godine i šta to znači za Srbiju – pitanja su na koje će Rajić dati odgovore u svom julskom predavanju. Kao najvažnije i najzanimljivije predavač ističe parlamentarne izbore u Francuskoj koji se održavaju u dva izborna kruga, budući da u Francuskoj vlada većinski izborni sistem i da je ta zemlja podijeljena na više stotina izbornih jedinica. U svom izlaganju Rajić će objasniti kako funkcioniše izborni proces u Francuskoj i kako se izborni rezultati mogu odraziti na spoljnu politiku Francuske i Evropske unije.

Dio predavanja posvećen je američkim izborima koji traju. Rajić će predstaviti kandidate republikanaca i demokrata za Senat i Predstavnički dom. Poseban osvrt dat je na prvu debatu Trampa i Bajdena i medijske natpise koji su, prema Rajićevim riječima, više klikabilnog karaktera nego što su realni.

Nezaobilazni dio predavanja su i dešavanja u regionu: izbori u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, lokalni izbori u Crnoj Gori, evroparlamentarni izbori u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.