Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Poljska – put do članstva u EU

0

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Poljska – put do članstva u EU: prvi dio“ (18. 6. 2024) možete pogledati na Jutjub KCNS kanalu.

Poljska je peta najmnogoljudnija država članica Evropske unije, sa svojih šesnaest vojvodstava i ukupnom populacijom od preko 38 miliona stanovnika, te površinom od 312.696 kvadratnih kilometara. Postala je članica Višegradske grupe 1991, a NATO paktu pridružila se 1999. godine. U junu 1993. godine, tokom sastanka Evropskog savjeta u Kopenhagenu, države članice EU su zvanično potvrdile da će zemlje Centralne i Istočne Evrope pristupiti EU nakon što ispune ekonomske i političke kriterijume. Proces pristupanja formalno je počeo 29. marta 1994. godine, kada je Savjet ministara Poljske ovlastio premijera da podnese zahtjev za članstvo u EU. Kancelarija za evropske integracije osnovana je 3. oktobra 1996. godine. Ugovor o pristupanju potpisan je u Atini 16. aprila 2003. godine.

U fokusu predavanja je put koji je Poljska prešla od jedne komunističke države iz Centralne Evrope do respektabilne članice EU. Ona je bila najveća država koja je pristupila EU tokom velikog istočnog proširenja 2004. godine.

Celo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.