“Pred nama je najkritičnija nedelja, imaćemo oko 30 zaraženih dnevno”

0

Za sada nema cirkulacije korona virusa u Srbiji, izjavio je danas načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje epidemiolog Predrag Kon.

On je napomenuo da se u narednim danima može očekivati oko 30 zaraženih na dnevnom nivou, kao i da će naredna nedelja pokazati da li su mere koje je preduzela država dale rezultate.

Kon je kazao da je u Srbiji trenutno zaraženo 149 osoba, a da su juče registrovana 32 nova slučaja, noćas 14, da je osam pacijenata na respiratoru i da je ta situaija “još uvek solidna” s obzirom da je prošlo 16 dana od prvog registrovanog slučaja.

“Ova nedelja je važna jer će videti da li ima efekata sve što je do sada preduzeto, a ovi brojevi pokazuju da ima efekta i bilo bi dobro da što duže traju”, rekao je Kon za TV Prva.

Na konstataciju da je druga nedelja završena sa 103 obolela i pitanje šta bi se moglo smatrati uspehom na kraju treće nedelje, Kon je kazao da je to teško procenjivati i da je uspeh svaki dan bez smrtnog slučaja.

“Mi testiramo samo osobe sa teškom akutnom respiratornom infekcijom, tako da ne možemo da poredimo podatke za drugim zemljama. Znamo da su od svih obolelih 20 odsto teške infekcije, na osnovu toga moći ćemo indirektno da znamo koliko je virus zaista u cirkulaciji”, rekao je Kon.

On je objasnio da se novi slučajevi množe sa pet jer znamo da je 20 odsto sa teškim infekcijama, a da 10 množe oni koji smatraju da ima veliki broj neotkrivenih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.