“Prava građana mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja“

1

“Prvi put za više od 80 godina života i 60 godina svoje sveštenoslužiteljske službe, upravo u ovo vrijeme, dva puta smo pozivani u Upravu policije da dajemo izjave zbog obavljanja svojih sveštenih dužnosti i službi. Kao Mitropolit Crnogorsko-Primorski i kao čovjek iskazujemo ljudski i episkopski protest zbog toga što se opijelo i sahrana pokojnika na ovakav način od strane državnih organa zloupotrebljavaju, pravno procesuiraju i skrnave”, kazao je u izjavi Osnovnom državnom tužilaštvu u Cetinju Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

“Svešteni čin opijela je naša ljudska i hrišćanska dužnost i obaveza. Ni po Božjem, a ni po državnom zakonu mi nismo imali pravo da svoju mitropolitsku i ljudsku dužnost ne izvršimo bez obzira na bilo kakva potonja tumačenja u javnosti”, navodi dalje u svojoj izjavi Mitropolit Amfilohije.

Cetinjsko Osnovno tužilaštvo uputilo je Mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju poziv za saslušanje u četvrtak, 30. aprila, povodom prisustva sahrani istoričara Vladimira Jovićevića na Rijeci Crnojevića. Tim povodom u cetinjskoj policiji je saslušano više osoba koje su prisustvovale sahrani, među kojima je i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit u izjavi podsjeća da vjerski obredi nisu zabranjeni što se vidi iz akata koji su donijeti u Crnoj Gori od 14. marta ove godine do danas, ali je više nego očigledno da se Uprava policije ponaša i, što je još opasnije, postupa kao da su vjerski obredi i to samo Pravoslavne Crkve zabranjeni, a sveštenici i monasi nepoželjna društvena kategorija.

Visokopreosvećeni vladika sa žalošću konstatuje da su mjere koje su uvedene zbog širenja virusa korona od strane jednog broja državnih organa i nosilaca javnih funkcija, a posebno od provladinih medija, iskorišćene, a i dalje se koriste za ideološko-partijsko zastrašivanje vjernika sa pozicija javne vlasti i masovno kršenje Ustavom zagarantovanih prava koja mogu biti ograničena samo zakonom, a ne nikakvim naredbama i to bez proglašenog vanrednog stanja.

“Na kraju, zbog svog služenja Vaskrslom Hristu Gospodu spremni smo da odgovaramo pred svakim sudom ovoga svijeta”, ističe u izjavi Mitropolit Amfilohije.

1 Comment
  1. Prle komentariše

    Tačno, niko ti ne može ograničiti slobodu kretanja ako nije proglašena vanredna situacija!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.