Potvrđeno pisanje Borbe: DPS poslije Kongresa počinje dijalog sa opozicijom

0

Ponuda opoziciji vladajuće partije i premijera Duška Markovića biće konkretna kada se uđe u izbornu godinu – od januara 2020. i ona ne isključuje poziv za ulazak u Vladu, ali ne tehničku, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora u vrhu Demokratske partije socijalista.

Na ovaj način potvrđeno ne pisanje Borbe da će DPS nakon Komgresa ponuditi dijalog opoziciji.

Prema nezvaničnim informacijama, ona će podrazumijevati paket za rješavanje pat pozicije u parlamentu u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, izbora članova Sudskog savjeta, novog vrhovnog državnog tužioca i usvajanja zakona za koje je potrebna dvotrećinska podrška poslanika.

Evropska komisija u Izvještaju o napretku poziva na dijalog vlasti i opozicije i upozorava na nizak nivo povjerenja u izbore. Iz Delegacije EU su kritikovali bojkot Odbora za izborno povjerenje, u čijem radu dio opozicije ne učestvuje od hapšenja poslanika Demokratskog fronta, a Demokrate od osnivanja.

Dio opozicije duže vrijeme traži tehničku vladu, a DPS razgovore o tom obliku funkcionisanja do sada nije prihvatio.

“Ponudu će imati svi koji žele da sa nama dalje grade stabilnost”, kazao je jedan od sagovornika.

Na pitanje zar početak iduće godine nije dalek rok da se stvarno nešto uradi za vraćanje povjerenja u izborni proces, iz vladajuće partije nezvanično odgovaraju da je “to praktično odmah iza kongresa DPS-a nakon kojeg smo spremni da ponudimo model za izgradnju većeg povjerenja za izbore”.

Redovni parlamentarni izbori su na jesen.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.