Potrošači u eurozoni očekuju slabiji rast plata od inflacije i idućeg proljeća

0

Potrošači u eurozoni očekuju da će cijene i u proljeće naredne godine rasti znatno snažnije od plata, u uslovima blagog pada ekonomske aktivnosti, pokazala je najnovija anketa Evropske centralne banke (ECB).

U proljeće naredne godine godišnja stopa inflacije iznosiće 2,9 odsto, procijenili su potrošači u anketi sprovedenoj u aprilu, i biti tek neznatno blaža nego na početku naredne godine, prenosi Hina.

Do proljeća 2027, trebalo bi da se spusti na 2,4 odsto, pokazuje medijan procjena, što znači da ECB, prema procjeni građana, ni za tri godine neće dostići planiranu stopu inflacije od dva odsto.

Računica Eurostata pokazala je da je inflacija, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), dostigla taj nivo već u martu i da su cijene porasle istim tempom i u aprilu.

Eurostat bi trebalo da objavi procjenu inflacije u maju krajem sedmice.

Nominalne plate trebalo bi, prema procjeni potrošača, da porastu do proljeća naredne godine 1,3 odsto, a nominalna potrošnja 3,6 odsto.

Ekonomija eurozone trebalo bi da se u istom periodu smanji 0,8 odsto, nešto blaže nego što su građani do sada očekivali. Stopa nezaposlenosti trebalo bi da blago poraste, na 10,9 odsto.

U ECB-ovoj anketi učestvuje oko 19 hiljada građana iz 11 zemalja eurozone, uključujući Belgiju, Njemačku, Španiju, Francusku, Italiju, Nizozemsku, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.