Potraga za dječakom bez rezultata, nastavak sjutra i u večernjim satima

0

Potraga za dječakom, kojeg je talas povukao u more 17. januara u Herceg Novom, završena je danas.

U potrazi je učestvovalo 20 plovila i 16 ronilaca.

Kako je rekao zamjenik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko Lukšić, plovila su bila raspoređena od ulaska u zaliv, odnosno od rta Arza, preko pogranične zone prema Kobili, Njivica, Škvera do Kumbora, dok su ronioci pretražili pojas od Škvera do hotela Plaža.

„Vidljivost je relativno loša, nekih pet metara, tako da ronioci nisu mogli biti aktivni, pa pretraga za sada nije dala rezultate. Takođe, oko dva sata je bio angažovan helikopter vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, koji je pretraživao kompletnu zonu u kojoj smatramo da možemo naći dječaka“, rekao je Lukšić, a prenosi RTHN.

Ovako opsežna višednevna pretraga prvi put se odvija u Boki kotorskoj, veoma specifičnoj po vremenskim uslovima, koji otežavaju posao svima koji učestvuju.

„Jak južni vjetar, koji je ovdje napravio veliku štetu, uz ovaj nesrećni slučaj, zatim jake i promjenljive struje, kojima svjedoče ronici i danas. Od lokalnog stanovništva dobijamo informacije da su struja nosi na jednu pa na drugu stranu“, kazao je Lukšić.

Sjutra će u pretragu, uz cijelu ekipu i mehanizaciju koja je danas učestvovala, biti uključena i dva specijalna sonara Hidro-meteorološkog zavoda, a pretraga na vodi biće organizovana i u večernjim satima.

„Sa lokalnim ribarima organizovaćemo pretragu pod feralima, odnosno jakim svjetlima noću, od 18 sati, kroz sami plićak na nekih 15-ak metara od obale, koliko nam dozvoli vidljivost, na potezu od Zelenike skroz do Kobile, kako bi taj dio prešli na novi način, jer želimo da uradimo sve što je moguće“, zaključio je Lukšić.

Lokalni ronioci žele da se uključe u pretragu, ali postoji opravdan strah od mogućeg ugrožavanja operacije, pa će oni, kako objašnjava Lukšić, ako bude potrebno, biti angažovani u nekim sektorima odvojenim od djelovanja ostalih ronilaca.

Za očekivati je da se sjutra u pretragu ponovo uključi i helikoper Fronteksa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.