Potpuni kolaps na tržištu: Cijena nafte pala ispod nule, proizvođači nemaju gdje da je skladište

1

Cijena nafte je prvi put u minusu u istoriji u SAD usljed pada potražnje i nestašice prostora za skladištenje.

Cijena West Texas Intermediate nafte, reference za američku naftu ranije danas pala je za više od 50 odsto na manje od 9 dolara po barelu, prenio je BBC

Naftno tržište je pod ogromnim pritiskom tokom pandemije koronavirusa koja je izazvala ogroman pad potražnje.

Cijena majskih fjučersa za sirovu naftu „VTI“ prvi put u istoriji postala je negativna. Prema podacima sa Londonske berze cena je iznosila -0,75 dolara po barelu.

Ranije danas, nafta je skliznula na čak 1, 34 dolara za barel, što je pad od 94 odsto. Najgore, nema naznaka da će se nešto uskoro promijeniti.

Cijeli dan sve oči brokera, naftaša i investitora bile su uprte u grafikon koji je neumoljivo pokazivao silaznu putanju. Jutros, nafta je koštala 15 dolara, da bi tokom dana padala i padala. Upravo je pala na samo 1 dolar.

Kriza sa koronom smanjuje potražnju, a proizvođačima ostaje malo mjesta za skladištenje svih viška barela sirove nafte.

Cijene nafte pale su 78 odsto danas, što je najniži nivo od kada se 1983. otvorio trgovanje naftnim fjučersima. Prodaja se dijelom može pripisati tržišnoj mehanici. Većina investitora se već fokusira na junski ugovor, smanjujući obim trgovanja.

Terminski ugovori za “VTI” naftu, za isporuku u maju, pali su za 2,62 dolara ili za 14 procenata, na 15,65 dolara za barel na noćašnjem trgovanju u 1:42 časova po GMT, izveštava Rojters.

Sjutra je poslednji rok za ugovaranje kupovina na terminskom tržištu za majske isporuke. Cijena junskih ugovora, kojima se sve aktivnije trguje, pala je za 1,28 dolara ili za 5,1 odsto, na 23,75 dolara za barel.

Tržište nafte je pod velikim pritiskom zbog serije izvještaja o slaboj potrošnji goriva i mračnih prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energetiku.

Količine nafte na zalihama u SAD, prije svega u Kušingu u Oklahomi, glavnom distribucionom centu za WTI naftu, iz dana u dan su sve veće zbog pada potražnje.

Smanjenje proizvodnje “crnog zlata” zemalja članica OPEK-a i njenih saveznika, poput Rusije, treba da startuje od maja.

Neformalna naftna alijansa nazvana OPEK+, postigla je dogovor o rezanju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno kako bi zaustavila poplavu ponude na tržištu uzrokovanu padom narudžbina zbog vanrednog stanja uvedenog širom svijeta u borbi proti pandemije Covid-19, što je posledicu imalo smanjenje potrošnje goriva i privrednih aktivnosti.

(Telegraf)

1 Comment
  1. Q komentariše

    Sto ne posalju u Crnu goru ovdje raste .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.