Potpuni kolaps hrvatske platforme za prijavljivanje za vakcinu

1

Platforma koja se u Hrvatskoj koristi da bi se građani prijavili za vakcinaciju doživjela je potpuni kolaps. Grad Zagreb obustavio je vakcinisanje preko platforme „Cijepise“. Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je platformu koristilo tek nekoliko županija, te da je pomoću nje od 160.000 prijavljenih pozvano ukupno 5.358 ljudi.

Kako su potvrdili iz Ministarstva, pozivi su dosad samo korišteni za popunjavanje mjesta koja su ostala upražnjena zbog odbijanja poziva koje su uputili porodični ljekari.

To potvrđuje slom sistema „Cijepise“, koji je predstavljan kao efikasan način prijave za vakcine, a građani se neprestano pozivaju da se na njega prijavljuju, prenose hrvatski mediji.

Grad Zagreb, koji spominje Ministarstvo među županijama koje su dosad koristile platformu, kako je jutros potvrdio šef zagrebačkog Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar, potpuno je prekinuo vakcinisanje preko platforme.

Proteklih nedelju dana na Zagrebačkom velesajmu nije se vakcinisao niko od onih koji su se prijavili onlajn.

„Tačno je, vakcinišu se isključivo oni koji su se prijavili preko svojih porodičnih ljekara. Preko platforme ’Cijepise‘ više uopšte ne vakcinišemo“, rekao je Šostar za Indeks.

Pojasnio je i razloge za takvu odluku.

„Kad smo imali sastanak s informatičarima, pitali smo ih radi li igdje platforma, u ijednoj županiji. Odgovor je bio da ne radi. Onda smo se odlučili potpuno za model da zapravo domovi zdravlja vakcinišu, a da mi budemo koordinatori i logistika. Naručuju porodični ljekari, a naručivanje ide preko CEZIH-a. Ti pozivi su uspješni i to izvanredno funkcioniše, odaziv je jako veliki“, rekao je Šostar.

Na početku rada platforme ljudima govorilo da je dovoljno prijaviti se ili kod porodičnog ljekara ili na platformi, te da će sve to biti ujednačeno. Sada se ispostavilo da je s platforme, dva mjeseca nakon što je pokrenuta, na vakcinisanje pozvano tek nešto više od 5 hiljada ljudi.

„Cijepise“ je trebalo da bude mjesto na kojem će na imunizaciju biti pozivani ljudi na pošteniji i ujednačeniji način od onoga na koji se poziva preko ordinacija porodične medicine, prvenstveno zbog razlika u starosnoj strukturi pacijenata u različitim ordinacijama, ali i angažmana pojedinih ordinacija, kao i zbog razlika među županijama, piše Indeks.

Iz hrvatskog Ministarstva za zdravlje rekli su da će svi prijavljeni preko sistema „Cijepise“ dobiti svoje termine.

1 Comment
  1. alf komentariše

    Ko da je bolje u Crnoj gori!??Ovdje se prijavljujes pa slusas na vijestima da se dodje bez prijave,a u stvaru kako okrenes vakcine nema i onda ce uvaliti Astra Zenek da se dodvore NATO fasistima i niko se nece htjeti vakcinisati s njom.Made in Crna gora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.