Potpisao opoziv ambasadora: Milo na kraju popustio, vratio i drugaricu Dušanku!

6

Predsjednik Milo Đukanović donio je, nakon korigovanog obrazloženja predloga Vlade za opoziv, i obavljene procedure predviđene Ustavom, ukaze o opozivu sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora/ke Crne Gore, na rezidentnoj osnovi u: Bosni i Hercegovini, Srbiji, Italiji, Kini, Njemačkoj, Poljskoj, Svetoj Stolici, Suverenom Malteškom Redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i ambasadora/ke na nerezidentnoj osnovi u: Bahreinu, Estoniji, Indoneziji, Kuvajtu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Republici Koreji, San Marinu i Saudijskoj Arabiji.

“Kao što sam kazao prvog dana – nije upitno da li nova Vlada ima politički legitimitet da preduzme ovu inicijativu. Formalno, ona je to pravo stekla rezultatom izbora 30. avgusta. Očekivanje da Predsjednik Crne Gore onemogućava korišćenje tog prava, objektivno predstavlja očekivanje da ja prepravljam izborni rezultat. To naravno neću raditi. Svi oni koji danas misle drugačije nego 30. avgusta, neka sačuvaju to mišljenje za sljedeće izbore”, navodi se u saopštenju.

Drugo je pitanje, dodaje Đukanović, da li je to pravo vladajuća koalicija trebalo da koristi drugačije. “Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe, ili demonstriranje moći nakon izbora. Po mom mišljenju, u pitanju je revanšizam kojim nova Vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema Državi.”

Ono što takođe nije upitno, ističe predsjednik, već je nužnost na kojoj je insistirao, jeste da se korišćenje političkog prava ne smije zloupotrebljavati za blaćenje ljudi.

“Dakle, ambasadori čiji je opoziv predložen ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa Države. Zato nijesam do sada donio ukaze. I zato sam tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od vladinih zvaničnika”, navodi Đukanović.

Rekao je da je to učinio nakon što u obrazloženju sada, između ostalog, stoji da se ambasadori mijenjaju zbog želje Vlade da obezbijedi autentičnije tumačenje svoje politike u međunarodnoj zajednici, vjerujući da će kroz obnovljeni diplomatski sastav, kroz uobičajeni konsultativni proces i poštujući kohabitaciju vlasti, doprinostiti daljoj profesionalizaciji diplomatskog predstavljanja i nastavku kontinuiranog ispunjavanja strateških vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

“Želim pritom da ukažem da upućivanje note od strane MVP Crne Gore ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema prije završetka procedure koju predviđa Ustav Crne Gore, pokazuje da i nakon razgovora s predstavnicima Vlade i Ministarstva vanjskih poslova, nova vlast potvrđuje da je ustvari ne zanima kohabitacija nego demonstriranje sile i revanšizam. Primam k znanju i moj odnos prema takvoj praksi biće adekvatan”, saopštio je Đukanović.

Zahvalio je svima koji su na osnovu pomenute inicijative opozvani – ambasadorkama Veri Kuliš, Dušanki Jeknić i Sanji Vlahović, i ambasadorima Miodragu Vlahoviću, Tarzanu Miloševiću, Darku Pajoviću, Obradu Mišu Stanišiću i Budimiru Šegrtu – što su profesionalno i odgovorno služili interesima Crne Gore.

“Ovo su faze demokratskog razvoja koje Država mora proći da bi bila bolja, pravno uređenija i demokratski zrelija. Nadam se da će nam ovo iskustvo poslužiti da u budućnosti, kroz očuvanje dostojanstva i profesije i ljudi, i poštovanje pravnih procedura, čuvamo i nadograđujemo ugled Crne Gore u svijetu”, zaključuje se u saopštenju predsjednika.

6 Comments
 1. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

  Pusti Milo Vlahovića niz vodu. Mnogo je bazdio.

  16
  1
 2. Ivi komentariše

  Srećno, gradjanin CG. OVO JESU PROMJENE!

  11
 3. The shining komentariše

  oce li i ona biti savjetnica? ima presjednik da vrca od sposobnosti, vojvodicka, pa ova, ne zna se koja bolje savjetuje

  10
 4. Bosko komentariše

  Nije mu ovo drugarica..
  Drugarica mu je za Lidiju..i Vojvodicka je drugarica…
  Kakva smo mi olos kad je vlast u pitanju, Djaga zna da se Lomi druzi sa zenom mu ali se pravi lud..sve zbog vlasti…kakva tragedija od naroda.

 5. Milica komentariše

  Popustio nego sta! 😂

 6. LipaLipa komentariše

  … pa naravno da je potpisao, … najvise ovim potpiso izgubio front, … izgubio bitnu temu za kritiku Vlade, … za ovaj put su obzbijedili dodatnu temu za kritike, … zkon o tuzilastvu, specijalni tuzilac, … sve u ciljem da se prikazu kao branitelji prava naroda, … dok oni bili jedini branitelji prava srba, … srbi, obican narod bio iskljucen iz drustva, … posebno kod glavnog posodavca, drzave, … koliko je to tesko breme za narod sbski, … vidi se po tome sto ih malo medju njima, … novo-uposlenim onih koji najvise trpjeli , ovih dvadesetak godina, … nema dovoljan broj onih koji imaju potrebne vjestine i znanja, … ni su imali priliku da ih steknu, … to je nasledje dps i df zajednicko, … aj’ zdravo,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.