Potpisan ugovor o saradnji Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Gdanjsku

2

Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimir Božović i rektor Unverziteta u Gdanjsku Pjotr Stepnovski ugovorili su međunarodnu saradnju ove dvije visokoškolske institucije.

Ugovor koji je danas potpisan elektronskim putem tokom onlajn sastanka i koji će važiti narednih pet godina podrazumijeva saradnju koja je zasnovana na polju nauke i obrazovanja, na jednakim osnovama i na obostrani interes.

Božović je ocijenio da je, u procesu razvoja svake visokoškolske institucije, od presudne važnosti međunarodna saradnja.

– Ugovor o saradnji otvora prostor za zajedničke projekte i programe zasnovane na zajedničkim interesima, za zajedničke naučnoistraživačke aktivnosti te organizaciju simpozijuma, seminara i konferencija, pored omogućavanja mobilnosti studenata i akademskog osoblja – kazao je v.d. rektora Božović.

Saradnja će kako su kazali iz Univerziteta Crne Gore, biti zasnovana i na razmjeni dobrih praksi u upravljanju univerzitetima, administraciji, kao i istraživačkim i nastavnim metodama, razmjeni publikacija, materijala i informacija za naučne, obrazovne i informativne svrhe.

Božović i Stepnovski su se saglasili da će prvi korak u daljoj saradnji biti definisanje istraživačkih prioriteta od zajedničkog interesa, te apliciranje za projekat mobilnosti u okviru programa Erasmus+.

Univerzitet u Gdanjsku, trenutno najveći univerzitet u Pomeranskoj regiji, sa 50 godina tradicije, imao je nesporni uticaj na razvoj moderne Poljske. Ima 11 fakulteta sa preko 25.000 studenata, doktoranda i postdiplomaca, kojima predaje više od 1.700 akademskog osoblja. U poljima studija kao što su biologija, biotehnologija, hemija, okeanografija, kvantna fizika, pedagogija, psihologija, pravo i ekonomske nauke, Univerzitet u Gdanjsku jedna je od najboljih poljskih institucija.

2 Comments
  1. Ivi komentariše

    I to je to od čuvenog eksperta iz NE DAMO UDBU. A bravo ti ga možda kod debila, i prodje. .

  2. Ivi komentariše

    Bogami će Zdravko morati dobro da odere ledja da te tu ostavi, iako je v. d. Jer mi nećemo budi siguran.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.