Potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva energetike i rudarstva i CANU

0

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i Dragan K. Vukčević, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti CANU potpisali su danas Sporazum o saradnji dvije institucije.

„U energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za našu saradnju i ja ću biti vrlo konkretan i zatražiti već od samog starta naše saradnje, da predstavnici CANU-a budu uključeni u razne projekte, između ostalih da riješimo pitanje Bilećkog jezera i valorizacije potencijala, da članovi CANU- a i oni članovi koje vi delegirate budu u sastavu radnih komisija, da nam pomognete da na pravi, pravičan i pravedan način riješimo pitanje energetske tranzicije u Crnoj Gori, da vidimo kako to naše potencijale u smislu ruda, minerala možemo koristiti na najbolji mogući način“ izjavio je Mujović nakon potpisivanja.

Ministar je naglasio da, polazeći od činjenice da je energetika velika razvojna šansa Crne Gore i da svjesni značaja energetike i energetskog sektora, Ministarstvo energetike i rudarstva nastoji i nastojaće da naše energetske potencijale što prije valorizuje i pretoči u opipljiv kapital za sve građane Crne Gore.

„Da bi došli do tog cilja, moramo biti zajedno, moramo biti grupisani, sabrani i iskoristiti znanje, a nema nikakve dileme da najveće znanje i iskustvo stanuje upravo na adresi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Nisam pristalica samoljublja, ali isto tako ne volim i nije mi drago kada se za neka važna mišljenja prvo obratimo međunarodnim adresama i smatramo da negdje drugo postoje ljudi koji su kvalifikovaniji, koji bolje misle Crnoj Gori, od onih najpriznatijih i najmudrijih glava koje su svakako skoncentrisane u CANU. S tom praksom želim da prekinemo i želim da brojne probleme u energetici rješavamo na partnerskoj osnovi, tako što ćemo prvog saveznika i prvo savjet potražiti na ovoj adresi, na ovoj instanci“ zaključio je Mujović.

Institucija u okviru CANU koja se neposredno bavim ovim pitanjima je ENEKO Centar za energiju i ekologije kojim upravlja akademik Igor Đurović. Po riječima predsjednika CANU-a Dragana K. Vukčevića, ta institucija je zadužena za energetiku, ekologiju, za održivi razvoj i za projekte iz tih oblasti. Onako kako je sad počelo, u saradanji sa značajnim institucijama iz ovih oblasti u Crnoj Gori, njen rad obećava dobre rezultate.

„Drago mi je da smo danas potpisali sporazum između Ministarstva energetike i rudarstva i Crnogorske akademija nauka i umjetnosti. Drago mi je da je ovo još jedan u nizu sporazuma koji je CANU potpisala sa institucijama u Crnoj Gori iz oblasti nauke, umjetnosti i politike i mogu reći sa zadovoljstvom da smo dosadašnje sporazume smatrali dobrom osnovom za unapređenje saradnje sa tim institucijama. Raduje me da je ministar Mujović prepoznao mogućnosti saradnje između resora kojim upravlja i CANU oko brojnih tema, vezanih za ovu, rekao bih osjetljivu i složenu oblast. Vjerujem da će današnji sporazum biti dobar osnov za unapređenje saradnje naših institucija, u pogledu okruglih stolova, tribina, u pogledu zajedničkih izdanja, u pogledu zajedničkih nastupa u prijavljivanju projekata iz ove oblasti“ zaključio je predsjednik CANU Vukčević uz zahvalnost ministru Mujoviću na prepoznavanju partnerstva i mogućnosti za saradnju ministarstva energetike i rudarstva i CANU.

Potpisivanje Sporazuma korak je dalje u konkretizaciji saradnje koja je dogovorena prilikom nedavno održanog sastanka ministra Mujovića sa predstavnicima CANU-a i Centra za energiju i ekologiju ENEKO.

“Polazeći od zajedničkih interesa za unapređenje saradnje iz oblasti energetike i ekologije, kao ključnih faktora za održivost i zaštitu životne sredine u skladu sa potrebama razvoja Crne Gore” naglašeno je u preambuli Sporazuma koji podrazumijeva trajnu saradnju na realizaciji aktivnosti za održivo korišćenje prirodnih resursa, energetsku efikasnost, ekologiju, očuvanje prirode i zaštitu životne sredine, razvoj naprednih tehnologija i korišćenje obnovljivih izvora energije, regulatorne mjere, održavanje naučnih skupova, okruglih stolova, tribina, izradu publikacija.

Kako je predviđeno Sporazumom Koordinacioni odbor biće sačinjen od 4 člana, od kojih po 2 imenuju CANU I ministarstvo energetike I rudarstva, pratiće realizaciju aktivnosti i o tome I periodično informisati potpisnike.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU, akademik Igor Đurović, rukovodilac ENEKO centra, akademik Predrag Miranović, sekretar Odjeljenja prirodnih nauka, Vesna Brajović, sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore, Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU i Snežana Dragićević, samostalna savjetnica u ENEKO centru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.