Potpisan Memorandum o razumijevanju između EPCG-a i Žičare Kotor-Lovćen

0

Predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i DOO Žičara Kotor-Lovćen potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u cilju postavljanja okvira za identifikovanje  mogućnosti  buduće saradnje, sa fokusom na obnovljive izvore energije.

EPCG ima snažnu potrebu za stabilnim i pouzdanim snabdijevanjem električnom energijom, po mogućnosti utemeljenim na obnovljivim izvorima energije, gdje god je to moguće, kako bi se Crnoj Gori omogućilo da eksploatiše svoje potencijale i ostvari privredni rast. U namjeri da realizuje navedene ciljeve EPCG nastoji da ostvari partnerstvo sa pouzdanim subjektima.

Žičara Kotor-Lovćen predstavlja jedan od ključnih infrastrukturnih turističkih projekata u Crnoj Gori. Kompanija teži poštovanju principa zaštite životne sredine i održivosti, čemu će dodatno doprinijeti postepeni prelazak na dominantno korišćenje izvora obnovljive energije. Povezujući grad Kotor sa Nacionalnim parkom Lovćen, Žičara omogućava smanjenje automobilskog saobraćaja i emisije štetnih gasova u ovom zaštićenom prirodnom području.

U ovom momentu najzanimljiviji projekti za uspostavljanje potencijalne saradnje između EPCG i Žičare Kotor-Lovćen odnose se na ugradnju fotonaponskih sistema na stanici Dub, na kojoj se nalazi veliki broj parking mjesta za putničke automobile i autobuse, i stanici Kuk, koja raspolaže značajnim zemljanim površinama okolo objekata.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, istakao je da razvoj novih projekata iz domena obnovljivih izvora energije predstavlja stratešku orijentaciju kompanije.

„Prije tri godine smo, pokretanjem projekta SOLARI 3000+ i 500+, potom i nastavkom u vidu projekta SOLARI 5000+, pokazali spremnost da se uhvatimo u koštac sa izazovima energetske tranzicije. Vjerujemo da se poslovna filozofija ‘Proizvodi tamo gdje trošiš’ pokazuje kao dobitna kombinacija, kako za našu kompaniju, tako i za sve građane Crne Gore“, naveo je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, kazao je da energetika predstavlja pokretač društveno-ekonomskog razvoja svake države.

„Imajući u vidu činjenicu da je energetika, iz sasvim razumljivih razloga, centralna tema u javnosti tokom prethodnih godina, jasno je da definisanje prioriteta i strategija razvoja energetskog sektora u značajnoj mjeri utiču na kvalitet života i standard građana. Prioritet razvoja elektroenergetskih sektora u Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama regiona, Jugoistočne  Evrope i Zapadnog Balkana u periodu do 2030. godine treba da bude razvoj obnovljivih izvora energije, u potpunosti usklađen sa energetskim i klimatskim politikama Evropske unije. S tim u vezi, smatram da, u kontekstu valorizacije obnovljivih izvora energije, EPCG treba da sarađuje sa svim relevantnim faktorima u Crnoj Gori, a Žičara Kotor-Lovćen je svakako jedan od njih, naročito ako se ima u vidu činjenica da su energetika i turizam oblasti s najvećim razvojnim potencijalom. Koristim priliku da pozovem i druge kompanije da se uključe u projekat Solari 5000+, jer je to optimalna varijanta za sveukupni razvoj Crne Gore“, naglasio je Bulatović.

Predsjednik Upravnog odbora DOO Žičara Kotor-Lovćen, Martin Leitner, ocijenio je da je današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u skladu sa temeljnim vrijednostima poslovanja i djelovanja žičare „Kotor-Lovćen“.

„Danas najavljeni početak postepenog prelaska na korišćenje obnovljivih izvora energije dio je našeg strateškog opredjeljenja koje je usmjereno na zaštitu životne sredine i poštovanje principa održivosti. Na taj način, bićemo u prilici da sačuvamo prirodne ljepote koje nas okružuju i po kojima se žičara Kotor-Lovćen“ prepoznaje u svijetu. Na kraju, istakao bih da nas raduje što je EPCG naš saveznik u nastojanju da osiguramo zdraviju životnu sredinu za buduće generacije“, istakao je Leitner.

Izvršni direktor DOO Žičara Kotor-Lovćen, Marco Cus, osvrnuo se na značaj prelaska na korišćenje obnovljivih izvora energije na posjetioce Žičare.

„Primjenom obnovljivih izvora energije, unapređujemo iskustvo naših posjetilaca, ali i ističemo značaj brige o zaštiti životne sredine. Vjerujem da će posjetioci Žičare uživati u svim pogodnostima koje donosi najavljeni prelazak na obnovljive izvore energije i da ćemo zajedno nastaviti da njegujemo i čuvamo našu prirodu“, zaključio je Cus.

Potpisivanju Memoranduma o razumijevanju prisustvovali su i tehnički direktor EPCG, dr Ljubiša Đurković, finansijski direktor EPCG, mr Branislav Pejović, članovi Upravnog odbora Žičare Kotor-Lovćen, Aleksandar Mitrović i Milan Ivanović, i izvršni direktor kompanije Novi Volvox, Slavoljub Popadić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.