Potomci potonjih rušitelja stali u odbranu „Suze Njegoševe“!

0

Regionalni savjetnik italijanske regije Veneto Stefano Valdegamberi uputio je danas, u ime regije Veneto, pismo podrške sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i vjernom narodu povodom njihovih napora da spasu Krstionicu na Miholjskoj prevlaci od rušenja.

„Miholjska Prevlaka je značajan spomenik hrišćanske kulture ne samo za Crnu Goru, već i za Mediteran i Evropu. Kao što je poznato, u Boki kotorskoj je vladala u određenom istorijskom kontekstu i Mletačka Republika čiji smo naslednici mi iz Regije Veneto.

Radovi na krstionici obustavljeni do daljnjeg
U 15. vijeku manastir Svetih Arhangela u vrijeme naše vladavine u Boki kotorskoj doživio je rušenje i uništenje pravoslavnog monaškog bratstva – 72 monaha koji su na tom prostoru naslijedili monaški red Svetog Benedikta Nursijskog.


Time je načinjena nemjerljiva šteta ne samo Pravoslavlju slovenskog juga već cjelokupnom hrišćanstvu. Zbog toga osuđujemo svaki akt rušenja hramova i agresije prema hrišćanima. Vijest o namjeri državnih organa Crne Gore da uklone malu krstionicu na Miholjskoj Prevlaci nas je zabrinula jer smatramo da će to pogoršati odnose između države i Crkve u vašoj državi“, kazao je Valdegamberi.

Podrška regije Veneto obnovi Svetoarhangelskog manastira na Miholjskoj prevlaci
Regija Veneto, podsjeća, dala je punu podršku Mitropoliji crnogorsko primorskoj u obnovi manastira Svetog Arhangela Mihaila.

„U tom cilju smo angažovali eksperta Nikolu Papa Đardino koji kao savjetnik učestvuje u proceduri dobijanja konzervatorskih uslova kako bi bili ispoštovani svi zakonski preduslovi.

Krstionica na Miholjskoj prevlaci
Nastavićemo da dajemo podršku obnovi ove svetinje ne samo zbog činjenice da je za naše vrijeme srušena, nego zbog potrebe zajedništva i svehrišćanskog saveza.

Vlada Regije Veneto daje punu podršku Upravi manastira Svetog Arhangela Mihaila i mitropolije i nadamo se da će državni organi u Crnoj Gori imati poseban senzibilitet za ovo osjetljivo pitanje koje može ozbiljno narušiti odnose sa hrišćanima“, poručio je Valdegamberi.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.