„Poštujte suverenitet zemlje“: Moskva osudila napad Amerike na Siriju

0

Rusija osuđuje vazdušni napad Sjedinjenih Američkih Država na objekat u Siriji i poziva Vašington da poštuje suverenitet Sirije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Odlučno osuđujemo takve postupke. Pozivamo na bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije. Odbacujemo bilo kakve pokušaje da se sirijska teritorija pretvori u pozornicu za sprovođenje geopolitičkih računa“, rekla je Zaharova.

Po ovom pitanju oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da Moskva prati situaciju u Siriji i u stalnom je kontaktu sa predstavnicima sirijske vlasti.

„Veoma pažljivo pratimo razvoj situacije i u tijesnom smo kontaktu sa sirijskim kolegama“, rekao je on.

Peskov je takođe rekao i da ne raspolaže informacijom o tome da li je Amerika upozorila Rusiju da će napad na Siriju biti izveden.

Ranije je Pentagon saopštio da je usled vazdušnog napada na Siriju uništeno nekoliko infrastrukturnih objekata šiitskih grupa, koje podržava Iran. Kako je istaknuto, taj potez je odgovor na nedavne napade na američke i koalicione snage u Iraku. Ministar odbrane SAD Lojd Ostin saopštio je da su se američki vojnici oslanjali na obaveštajne informacije iračke strane i da su sigurni u preciznost napada. Prema pisanju lista „Vašington post“, u napadu je poginulo nekoliko ljudi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.