Postoji mogućnost za krivično gonjenje Kaluđerovića, javnost se poziva na „odbranu iz nužde“

7

Državna tužiteljka Višeg tužilaštva Andrijana Nastić saopštila je sinoć da se sumnja da je Cetinjanina Vuka Borilovića (34) koji je juče ubio 10 osoba, a šest ranio ubio jedan sugrađanin. Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je danas da Cetinjanin N.K., koji je pucao juče na Borilovića, nije trenutno dostupan crnogorskoj policiji. Iz policije je ranije danas saopšteno da još uvijek nije utvrđeno da li je Borilović preminuo od projektila koji su u njega ispalili policajci ili N.K.

Nakon objavljivanja informacije da postoji mogućnost da je Borilovića usmrtio N.K. nameće se pitanje da li Cetinjanin N.K. može biti krivično gonjen ili oslobođen. Advokat Stefan Jovanović je u izjavi za portal CdM pojasnio kako je zakonskom regulativom tretirana ovakva mogućnost.

“Prije svega postupajući tužilac, nakon što prikupi sve relevantne podatke i činjenice sa terena, utvrdiće da li postoji osnov ili pak osnovana sumnja da li je neko lice počinilo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Preslikano na ovaj užasni, tragićni događaj to znači da će tužilac, nakon prikupljanja svega neophodnog, utvrditi da li su postupanjem tog lica, ostvareni elementi nekog krivičnog djela koje se goni po službenoj duznosti”, pojašnjava Jovanović.

Ukoliko jesu, dodao je on, tužilac je ovlašćen da pokrene krivični postupak.

“Što se tiče toga da li ovo lice može biti osuđeno ili ne, mogu reći da sam vidio na više portala potenciranje instituta kao što su nužna odbrana i krajnja nužda. Ukoliko u konkretnom slučaju ima uslova za primjenu istih, odnosno jednog od ova dva instituta, a zavisno od okolnosti, onda nema krivičnog djela”, kaže sagovornik CdM-a.

Prema njegovim riječima, ovi instituti su propisani odredbama članova 10 i 11 Krivičnog zakonika Crne Gore i u njima je navedeno da nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani, odnosno da nije krivično djelo ono koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

“Dakle, nema krivičnog djela ukoliko se radnje nekog lica mogu podvesti pod prethodno navedene institute. Takođe, oba instituta predviđaju i blaže kažnjavnje, odnosno oslobađanje od kazne ukoliko je došlo do prekoračenja istih. Svakako, treba dati šansu nadležnim organima da preduzmu sve radnje na koje su ovlašćeni, a kako bi utvrdili sve okolnosti ove tragedije”, zaključio je Jovanović u izjavi za CdM.

Šta piše u Krivičnom zakoniku Crne Gore

Nužna odbrana

Član 10

(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen ili neposredno predstojeći protivpravan napad.

(3) Učinilac koji je prekoračio granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio usljed jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom, može se i osloboditi od kazne.

Krajnja nužda

Član 11

(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

(2) Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu ili neposredno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo.

(3) Učinilac koji je sam izazvao opasnost, ali iz nehata ili je prekoračio granice krajnje nužde, može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinjeno pod naročito olakšavajućim okolnostima, može se i osloboditi od kazne.

(4) Nema krajnje nužde ako je učinilac bio dužan da se izlaže opasnosti koja je prijetila.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet povodom događaja koji se desio juče na Cetinju.

(CDM)

7 Comments
 1. Dušanov zakonik komentariše

  Ne treba da odgovara za ubistvo ubice, ali za posedovanje oružja mora ako nije imao dozvolu.

  Zakoni nezavisne, suverene, evroatlatske, multikonfesionalnu multinacionalne Crne Gore moraju se prema svima primenjivati.

  Velika tragedija, pokoj duši nevinim žrtvama.

 2. Milutin komentariše

  Kaludjerović je hrabro postupio.Spasio je barem još četvoro od sigurnog pucnja.

  1. Bajica komentariše

   Ne avetaj Milutine.
   Evo ima dokaza u posjedu MUPa da je već bio teško ranjen.

   1. Srdjan Lonchar komentariše

    Tu je jedino lose to, sto Kaludjerovic NIJE STIGAO RANIJE da hicima spreci likvidaciju 5, 6 SLUCHAJNIH PROLAZNIKA.

   2. Niko komentariše

    Ako je bio teško ranjen ne znači da nije bio bezopasan, jer da je bio bezopasan policija bi došla do njega prije Kaludjerovića.

 3. Srdjan Lonchar komentariše

  Kad je onaj monstrum prvo ubio dvoje male dece (7 i 11) koji su ziveli u njegovoj kuci, onde i da nije pocinio dodatnih 8 ubistava – ubicu tog monstruma treba nagraditi a nikako progoniti. Jedino je tu LOSHE, SHTO UBICA MONSTRUMA NIJE STIGAO NA SCENU RANIJE DA SPASI 5, 6 SLUCAJNIH PROLAZNIKA DA NE BUDU LIKVIDIRANI.
  .
  .
  .
  Pokazalo se da ni ubica mostruma nije sjajna osoba, da je bio veliki protivnik ustolicenja Mitropolita Joanikija na CT, da je cak ubio nekog drugog coveka pre 10 ak godina za sta je prosao kroz kakav-takav sudski postupak…. Nishta od toga ovde nije bitno. To su zasebne priche. Choveka treba ostaviti na miru, da se posveti svojoj familiji.

  1. Niko komentariše

   Cijelo Cetinje i pola Crne Gore je bilo protiv ustoličenja Joanikija na CT.

   Zamolio bi moderatore da brišu pominjanje politike sa ovim dogadjajem.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.