Postignut načelni dogovor: Američka vlada će izbjeći novu finansijsku blokadu

Postignut načelni dogovor: Američka vlada će izbjeći novu finansijsku blokadu

Niko od pregovarača nije želio da iznosi detalje o sporazumu, niti da kaže da li će predsjednik SAD Donald Tramp dobiti sav novac koji traži za izgradnju zida duž južne američke granice.

Demokrate su ponudile određena sredstva za graničnu bezbjednost, ali značajno manje nego što je Tramp želio za zid.

Bijela kuća i poslanici imaju rok do petka, kada će ponovo biti iscrpljena sredstva za finansiranje operacija oko četvrtine federalne vlade, da izbjegnu novo djelimično zatvaranje.

Posljednje djelimično zatvaranje vlade, koje je trajalo rekordnih 35 dana, završeno je prije manje od tri nedjelje, 25. januara.

U međuvremenu je američki predsjednik u El Pasu ponovo okrivio demokrate “za zastoj u pregovorima o bezbjednosti granice prema Meksiku”.

Rekao je da na obalama rijeke Rio Grande počinje gradnja velikog zida. Dočekale su ga pristalice, ali i protivnici.

“Ovdje je na skupu oko 35.000 ljudi, a protivnika oko 200 do 300… Želim da znate, mi ćemo svakako izgraditi zid. Rekao sam kongresmenima da moram da vodim računa o ljudima u Teksasu. Ljudi koji ovdje žive, rekli su mi da će izgradnjom zida biti stvorena potpuno druga situacija”, poručio je Tramp.

Demokrate žele da broj pritvorenih migranata bude ograničen na 16.500 i predlažu smanjenje broja mjesta u pritvorima za migrante. Ipak, spremni su da izađu u susret predsjedniku Trampu i odobre dvije od 5,7 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom.

Tramp nije javno rekao koliko bi novca prihvatio kao kompromis za izgradnju barijere duž relativno malog dijela ogromne američko-meksičke granice, koja se proteže na 3.200 kilometara.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *