Posljednje države svijeta u kojima nemate pravo na razvod braka

0

Kada bismo vam rekli da postoje još samo dvije države u svijetu u kojima nema razvoda braka, na koje biste posumnjali? Neko bi možda pomislio da je riječ o ostrvcima Pacifika za koje je malo ko čuo, ali iznenadili biste se.

Riječ je o dvijema svima poznatim državama. Zabrana u jednoj ima logike jer je riječ o Vatikanu, koji je dosta specifičan, pa ga mnogi i ne računaju. Ali šta se to događa – na Filipinima?

Nakon Drugog svjetskog rata na Filipinima je razvod jednostavno zabranjen. Porodica se smatra svetinjom i stubom društva koji treba očuvati – pa makar na ovaj način. Preovladava stav da bi legalizacija razvoda poremetila društveni poredak i oslabila instituciju braka, piše Pun kufer.

Danas je to veliki problem za one kojima je brak izvor problema, naročito za siromašne žene koje trpe nasilje. Ali mnogo je i onih koji žele da počnu nov život i dobiju slobodu izbora.

Ono čemu se brakom nezadovoljni Filipinci mogu nadati je eventualno poništenje braka, ali za tu proceduru potrebno je zadovoljiti brojne kriterijume, što traje godinama i papreno košta. Postoji i opcija razdvojenog života, pri čemu dijele svoju imovinu, ali svejedno ostaju u braku. Čak će se i oni koji se razvedu van države suočiti s komplikacijama pri povratku.

Jedina grupa društva kojoj je razvod omogućen jesu muslimani, koji prema svom vjerskom zakonu imaju pravo razvoda od bračnog partnera.

Ipak, prošla godina nije bila toliko loša za Filipince željne promjene. Naime, vlasti su konačno pokrenule inicijativu za donošenje zakona koji bi omogućio razvod nesrećnim mladencima. To je pokrenulo burne rasprave u zemlji.

Brojni Filipinci podržavaju legalizaciju razvoda, dok su Katolička crkva, konzervativci i neke partije nezadovoljni tom idejom. S obzirom na njihov jak uticaj u društvu, tek ostaje da se vidi kako će se to klupko rasplesti i hoće li “dok nas smrt na rastavi” konačno postati “dok nas sud ne rastavi”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.