Poslije tragedije u Baru: Romske porodice privremeno smještene na Cetinju

0

Poslije strašne tragedije u Baru, oko 100 članova romskih porodice koje su boravile u Baru od 1999. godine sinoć su prevezeni na Cetinje, gdje su smješteni u hotel, i tu će privremeno boraviti.

Među njima su porodice čije su barake izgorjele u požaru pod Volujicom 15. februara kada su živote izgubile četiri osobe, dvoje djece od 11 i 15 godina, njihova tetka – djevojka na pragu punoljetstva, i njena majka 56 godina.

U požaru su izgorjele četiri barake, u kojima je živjelo oko 40 osoba.
Romsko naselje pod Volujicom bilo je utočište za oko 100 osoba, četiri generacije, od kojih su se stariji doselili sa Kosova Polja iz okoline Prištine. Mlađe generacije su rođene u Baru.

Dan nakon tragedije, iz Romskog savjeta, kao i iz Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana u ministarstvu ljudskih i manjinskih prava nisu imali podatak – koliko ljudi živi u neformalnom naselju pod Volujicom.

„Noćas smo spavali u hotelu u Cetinju. Ima nas dosta. Sve familije ispod Volujice, naši rođaci iz Šušnja pošli smo na Cetinje. Imali smo organizovana dva autobusa, i nekoliko putničkih vozila kojima su nas prevezli do Cetinja. Rekli su nam nekoliko dana da ćemo ostati na cetinju. Obebezbjedili su nam hranu – rekao je za Primorski portal K.B., čija je baraka izgorjela u požaru.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.