„Poslije sedam godina čekanja, IBAR potvrda da Crna Gora nezadrživo ide ka Evropskoj uniji“

0

Kabinet predsjednika Vlade Milojka Spajića saopštio je da je danas istorijski dan za Crnu Goru, ali i za Evropsku uniju.

To je poruka sa Međuvladine konferencije u Briselu, na kojoj je naša zemlja dobila pozitivan izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za oblast vladavine prava (IBAR).

„Uspjeh Crne Gore u prethodnih šest mjeseci potvrda je da se reforme isplate, ali i da je proces prošerenja živ i da se na osnovu zasluga može napredovati“, navedeno je tokom konferencije.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić poručio je da se Crnoj Gori ne smiju ponoviti godine praznog hoda i čekanje da se naprave reforme, koje u suštini popravljaju standard i kvalitet života crnogorskih građana.

„Ovo je dan kada pored pozitivnog IBAR-a u oblasti vladavine prava, konačno ćemo u punom smislu odblokirati šansu da zatvaramo ostala poglavlja, prvi put u posljednjih sedam godina. To je razlog za slavlje, ali i izvor nove nade za naš EU put“, istakao je Spajić tokom Međuvladine konferencije kojom je predsjedavala belgijska šefica diplomatije Hađa Labib.

„Počeli smo belgijsko predsjedavanje EU sastankom sa Crnom Gorom i zaključujemo ga na isti način. Obećali ste rezultate i dostavili ih. Poglavlja 23 i 24 su srce pregovaračkog procesa, a dalji napredak zavisi od vas, vi držite ključeve“, istakla je Labib.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji čestitao je Crnoj Gori na izuzetnom poslu odrađenom u cilju dobijanja IBAR-a, ali i napora u kontekstu dostizanja strogih EU standarda.

„IBAR je postignuće koji najavljuje da ulazite u završnu fazu pregovaračkog procesa. Ovo je snažan politički signal za ljude u Crnoj Gori, da je proces proširenja živ. Ovo je istorijski momenat za sve zemlje kandidate, jer prvi put jedna zemlja dobija IBAR još od Hrvatske, što je sjajna poruka“, naglasio je Varhelji.

Pohvale za učinak Vlade i Parlamenta u prethodnom periodu stigle su od predstavnika svih zemalja članica.

„Crna Gora je još jednom demonstrirala posvećenost Evropskoj uniji i postavila se kao predvodnik u integracijama. Pozdravljamo vaše napore i odlučnost da dostignete vrijednosti koje njeguje velika evropska porodica. Crna Gora je uradila sve da se vrati na pravi evropski put i u političkom smislu nadam se da ćete na tom putu i ostati. Ostale zemlje kandidati će se ugledati na vas i zato je vaš uspjeh važan. Sada moramo mi, kao Evropska unija, da pokažemo posvećenost, kako bi vas podržali u vašim naporima“, istakao je Marko Stucin ministar evropskih poslova Slovenije.

Tokom sastanka je apostrofirano da je Crna Gora važan partner Evropske unije na Zapadnom Balkanu, te da je proširenje bitan geopolitički i strateški cilj važan za stabilnost Evrope.

Uz završna mjerila za poglavlja 23 i 24, Crna Gora je dobila podršku od svih zemalja Evropske unije, ali i poruku da završna etapa pregovora zahtijeva da se zadrži fokus i jednaka posvećenost reformama kao u periodu za nama.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić predvodio je delegaciju na Međuvladinoj konferenciji, a sastanku su između ostalih prisustvovali i ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.