Poslanik u Saboru Hrvatske ljut zbog Rezolucije: One koji su glasali za Rezoluciju o Jasenovcu proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj

0

Miro Bulj, poslanik Mosta u Saboru Hrvatske, uputio je danas u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathazen proglasili nepoželjnim u Hrvatskoj, „personom non grata“.

„Uputio sam zaključak da se Vlada RH obaveže da crnogorske poslanike proglasi ‘personom non grata’ zbog instrumentalizacije sjećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike ‘Srpskog sveta’, nastavka velikosrpske politike iz 90-ih godina“, rekao je Bulj u slobodnom iznošenju stava u ime Kluba Mosta, kako prenosi Hina.

Dodaje da je ta inicijativa pokrenuta predlogom predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, „četničkog vojvode i lidera prosrpske opcije“, koji je, kaže, „produžena ruka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori“.

Bulj je u ime Kluba Mosta pozvao da se crnogorski poslanici koji su glasali za navedenu rezoluciju proglase nepoželjnima u Hrvatskoj te „nastavi podržavati europski put Crne Gore“.

Baričević: Vjerni vazali vlasti u Srbiji dobili uputstvo

Rezoluciju crnogorskog parlamenta o genocidu u Jasenovcu neprihvatljivom, nevjerovatnom i bizarnom ocijenila je Danica Baričević u ime Kluba HDZ-a.

„Neprihvatljivo je da država koju Hrvatska smatra dobrosusjedskom i kojoj je godinama pomagala da uđe u NATO, i koja u budućnosti možda uđe i u EU, donosi sada takvu rezoluciju“, naglasila je poslanica HDZ-a.

„I najnaivnijima je jasno zašto su vladajući u Crnoj Gori to učinili upravo sada; kao vjerni vazali onih koji trenutno vladaju Srbijom sigurno su dobili uputstvo da po bilo koju cijenu skrenu pažnju srpske, crnogorske i svjetske javnosti s činjenice da je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 23. maja 2024. usvojena Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici“, rekla je Baričević.

Jurčević podržao predlog

Josip Jurčević (Klub Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog poslnika Josipa Jurčevića) podržao je predlog Bulja da se crnogorski poslanici proglase nepoželjnima u Hrvatskoj. Ipak, smatra da problem nije u Beogradu, Crnoj Gori ni u EU, već u hrvatskim institucijama koje su, kaže, blokirane.

„Svi događaji i vrijednosti Domovinskog rata se kriminalizuju od pravosudnog, naučnog, kulturološkog i drugog nivoa, a sve što je bio jugokomunistički režim se rehabilizuje“, smatra Jurčević.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.