Poslanički klub DF-a od svojih zarada uplatiće 10.000 za zaštitnu opremu

1

Poslanički klub DF će od svojih zarada uplatiti 10.000 € kao pomoć pri kupovini zaštitne opreme neophodne građanima u borbi protiv pandemije Korona virusa Kovid 19.

DF će, takođe, pokrenuti inicijativu na Kolegijumu Skupštine da se kompletan fond sredstava Skupštine od kazni koje su protivustavno naplaćene poslanicima DF u prethodnom periodu, uplati za nabavku medicinskih sredstava i opreme potrebne za aktuelni trenutak. O kolikim se sredstivama radi, najbolje svjedoči podatak da je samo jednom poslaniku Milanu Kneževiću, na ime neisplaćivanja plata i naplate kazni, oteto gotovo pet hiljada evra.

DF još jednom poziva vladajuće stranke da se sve neophodne mjere usklade sa Ustavom , jer je neprihvatljivo da se uvode mjere koje ozbiljno ograničavaju ljudska prava, otvaraju prostor za zloupotrebe i selektivno, netransparetno postupanje, na osnovu uredbi, odluka, naredbi, bez jasnih kriterijuma i kontrole.

Ako Vlada masovno koristi mjere koje se uvode u uslovima vanrednog stanja, onda isto treba proglasiti u skladu sa Ustavom.

Zato pozivamo Vladu da obezbjedi adekvatne mjere koje će zaštiti ljude od ekonomskih posledica vanrednog stanja, zabraniti davanje otkaza, obezbjediti redovno snabdjevanje hranom i osnovnim životnim namirnicama ljudi u teškoj materijalnoj situaciji, i pod hitno opremiti bolnice neophodnim medicinskim sredstvima i opremom.

Teret krize i ovih neophodnih mjera moramo svi podijeliti prema svojim mogućnostima, ali ključna je funkcija države koja mora preuzeti centralnu ulogu u obezbjeđivanju elementarnih uslova za preživljavanje socijalno najugroženijih građana kao i zdrastvenu zaštitu čitave populacije.

1 Comment
  1. Petar komentariše

    Svaki poslanik Skupstine Crne Gore, ukljucujuci i opoziciju, duzan je kao sto je to ucinio juce poslanik Nikolic , da se odrekne jedne ili makar polovine poslanicke plate ! Svaki ministar takodje ! A ne da se donira iz partijskog fonda !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.