Poslanici usvojili dva IBAR zakona

0

Poslanici crnogorskog parlamenta opet su usvojili izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i o Zakonu o nacionalnom javnom emiteru, koje je prethodno predsjednik države Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Oba zakona usvojena su glasovima 48 poslanika uz jedan glas protiv.

Do kraja juna trebalo bi da bude usvojen pozitivan IBAR izvještaj koji će omogućiti da Crna Gora uđe u završnicu pregovora sa EU u oblasti vladavine prava.

Mugoša: Parlament uradio veliki posao

Na početku sjednice, Boris Mugoša (SD) rekao je da je parlament uradio veliki posao vezano za IBAR zakone, mada ima i stvari koje treba popraviti. Kazao je da treba razmisliti o tome da se promijeni modalitet odluke o ova dva zakona.

„Mislim da možemo time da napravimo iskorak“, rekao je Mugoša.

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da Skupština ima obavezu da sto odsto uradi posao vezano za dobijanje IBAR-a, te da je važno da u Briselu oni koji odlučuju dobijamo li pozitivno mišljenje ili ne, znaju da je parlament uradio sve što je trebalo.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović kazala je da predsjednik parlamenta javnosti treba da javnosti objasni o čemu se radi, jer je u sličnim situacijama prije desetak godina napuštao parlament i poslaničke klupe.

Mandić je rekao da je dok je bio u opoziciji djelovao principijelno, i da je spreman da podrži sve što poslanici usaglase.

Poslanica DPS Crne Gore Aleksandra Vuković-Kuč rekla je da Mandić treba da se izvini zbog izjava predsjednika nikšićke opštine Marka Kovačevića da će „s onima koji neće kao braća, postupati kao prema Turcima“. Kazala je da je to fašizam, te da je posebno sporno što Kovačević u Nikšiću ostaje na funkciji uz podršku Demokrata i GP URA.

Ona je kazala da je šokirana zbog takve izjave i da očekuje reakciju GP URA i Demokrata.

„Samo je ostalo nejasno da li je mislio da razgoni Turke na buljuke sabljama ili bajonetima“, rekla je Vuković-Kuč.

Mandić je rekao da je Kovačević jasno pojasnio na šta je mislio, te da nema političara u Crnoj Gori prema kome su policija i državno tužilaštvo brže reagovali nego što je predsjednik nikšićke opštine.

„Dok s druge strane bivši predsjednik DPS pomijnje javno krvnu osvetu a nije ni saslušan“, rekao je Mandić.

Obrazloženje Milatovića 

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore smanjuje se kriterijum za izbor direktora Radio Televizije Crne Gore sa važećih deset na pet godina radnog iskustva.

Milatović je vratio Skupštini taj zakon na ponovno odlučivanje navodeći da se usvojenim rješenjem zanemaruje značaj Javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uređivačka nezavisnost.

„Usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje, i u suprotnosti su sa uporednom praksom i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma“, istakao je Milatović.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predviđa da predsjednik i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani, nastavljaju da vrše dužnost do izbora novih članova, a najduže do dvije godine.

Predsjednik države proglasio deset zakona

Milatović je ocijenio da je to rješenje upitno u kontekstu usaglašenosti sa Amandmanom VIII stav 7 Ustava Crne Gore kojim je utvrđeno da mandat Sudskog savjeta traje četiri godine.

“Primjenom usvojenog rješenja, članstvo u Sudskom savjetu za ugledne pravnike, de facto, moglo bi se produžiti do šest godina, što je duže od granice propisane Ustavom“, smatra Milatović.

Prema njegovim riječima, članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, na ovaj način stavljaju se u drugačiji pravni položaj u odnosu na ostale članove Savjeta.

Skupština je početkom juna usvojia 12 zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Milatović je nakon toga donio ukaze o proglašenju deset IBAR zakona, dok je izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakon o nacionalnom javnom emiteru vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.