Mladen Mikijelj

Poslanici SD-a predložili povećanje iznosa materijalnog obezbjeđenja

0

Poslanici Socijaldemokrata (SD) predložili su amandmane na zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti u pravcu neophodnog povećanja iznosa materijalnog obezbjeđenja, jer su korisnici materijalnog obezbjeđenja, shodno zakonu, najsiromašnije kategorije građana i njima je u svim godinama drastičnog povećanja troškova života samo simbolično povećan iznos materijalnog obezbjeđenja.

Naime, kako iz SD-a navode, Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti je donijet 2013. godine i tada su definisni iznosi materijalnog obezbjeđenja, koji su se kretali u iznosu od 1/3 tadašnje minimalne zarade za pojedinca do 63% minimalne zarade za porodicu sa pet i više članova. Sada su ti iznosi od 14 do 27% minimalne zarade.

„Nažalost, iako su troškovi života značajno porasli u poslednjih 11 godina navedeni (apsolutni) iznosi materijalnog obezbjeđenja u zakonu su ostali isti. Ti iznosi su za 11 godina, zbog određenih zakonskih prilagođavanja, porasli samo za 24 evra za pojedinca do 46 evra za porodicu sa pet i više članova, uz podsjećanje da je iznos materijalnog obezbjeđenja za pojedinca i porodicu samo 87,91 euro a za porodicu sa pet i više članova svega 167,14 evra“, istakli su iz SD-a.

U SD-u navode da se njihovim predloženim amandmanima iznosi materijalnog obezbjeđenja koriguju u skladu sa iznosom minimalne zarade od 450 evra, koji je na snazi od 1. januara 2022. godine, tako da će ti iznosi ukoliko amandmani budu usvojeni biti veći za 60 evra za pojedinca do 114 evra za porodicu sa pet i više članova i umjesto 88 evra za pojedinca iznosiće 148 evra a umjesto 167 evra za za porodicu sa pet i više članova iznosiće 281 euro.

Podsjećaju i da se za najsiromašnije kategorije gadjana, a to su korisnici materijalnog obezbjedjenja, u budžetu izdvaja manje od 5% od ukupnih budžetskih izdjavanja za prava iz socijalne zaštite.

„Ovi predloženi amandmani su u skladu i sa zaključcima koje je Skupština, na predlog poslanika SD-a, usvojila uz Zakon o budžetu za 2023. i 2024. i koji su glasili da Skupština Crne Gore zadužuje Vladu Crne Gore da kroz planirane izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predvidi povećanje iznosa određenih materijalnih davanja, imajući u vidu značajan porast troškova života“, zaključili su iz SD-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.