Poslanice PES-a: Osuđujemo skandalozno ponašanje Stamatovića, u javnom prostoru sve učestalija mizoginija

0

Poslanice Pokreta Evropa sad u Skupštini Crne Gore poručile su da osuđuju, kako su kazale, skandalozno ponašanje profesora Aleksandra Stamatovića, docenta na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, tokom gostovanja na televiziji Adria u emisiji sa Irenom Tatar „Neki to vole vruće“.

„Profesor Aleksandar Stamatović je svojim komentarom ‘gdje je gledao tokom cijele emisije’ ponizio novinarku i sve žene u Crnoj Gori. Klasični čin seksizma, koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo i narušava ljudska prava. Naglašavamo da posebnu težinu ima kada dolazi od profesora i to crnogorskog Univerziteta. Upozoravamo na posledice zbog ovakvih poruka , prije svega mladim ljudima i studentima. Ne prihvatamo da se ovakva situacija podvede pod ‘šala’ niti bilo kakva druga forma ‘opravdanja’ – ili ga možda uopšte neće biti?“, stoji u zajedničkom saopštenju poslanica PES-a.

Što je najgore od svega, kako se dalje navodi, u javnom prostoru sve je učestalije seksističko i mizogino ponašanje i to bez sankcija i nažalost sa malim brojem osuda.

„Gotovo da su postali uobičajeni govor mržnje i rodno zasnovano nasilje nad ženama u politici i javnom životu. Zato je neophodna hitna reakcija na svim nivoima, od medija i obrazovnog sistema, do rješavanja govora mržnje kroz izmjene zakonodavstva. Osuđujemo ovakvo ponašanje u javnom prostoru jednog profesora i svaku sličnu poruku, bez obzira sa koje adrese dolazi“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.