Posjetioci uživali u manifestaciji Dan koprive u Nacionalnom parku Lovćen (FOTO)

0

Svi posjetioci Nacionalnog parka Lovćen imali su priliku da uživaju u bogatom programu manifestacije „Dan koprive“ koja je održana u nedjelju, 9. juna 2024. godine.

Na početku programa na Ivanovim koritima, predstavnik NP Lovćen, Miodrag Bogdanović, poželio je dobrodošlicu svim posjetiocima i pozvao da istražuju i upoznaju vrijednosti Lovćena, te borave u Parku kad god im se za to ukaže prilika. On je naglasio da manifestacijom Dan koprive „slavimo ovu nevjerovatnu biljku koja nas podsjeća na bogatstvo i različitost naše prirode“.

„Kopriva je prepoznata po svojim ljekovitim i hranljivim vrijednostima, simbol je snage i vitalnosti, a posebno je značajna u ishrani gorštaka sa Lovćena koji su je kroz vjekove koristili kao značajan izvor minerala i vitamina. Danas je prilika da se povežemo s prirodom, naučimo nešto novo i uživamo u ljepotama koje nam pruža Nacionalni park Lovćen,“ rekao je Bogdanović.

Šef Službe za promociju, marketing i turizam, Srđan Lubarda, istakao je značaj održavanja manifestacije Dan koprive jer je to prilika da se posjetioci uvjere i podsjete na značaj vrijednosti NP Lovćen, što ujedno podstiče dalja istraživanja. Takođe je pozvao sve zainteresovane da posjete i ostale nacionalne parkove tokom ljetnje turističke sezone, jer zaštićena područja pružaju idealne uslove za odmor u prirodi. Lubarda je dodao da „Lovćen i ostali nacionalni parkovi Crne Gore bilježe dobru posjetu i da ćemo se truditi da ih na najbolji način promovišemo u narednom periodu.“

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, članovi KUD „Njegoš“, diplar i guslar Stevo Čavor, kao i dječji hor OŠ „Njegoš“ pod dirigentskom palicom Andree Stanković, obogatili su i uljepšali manifestaciju. Hor je izveo himnu Crne Gore i druge pjesme. Nakon muzičkog dijela, učenici triju osnovnih škola – OŠ „Njegoš“, OŠ „Lovćenski partizanski odred“ sa Cetinja i OŠ „Njegoš“ iz Kotora, učestvovali su u edukativnoj radionici gdje su saznali više o koprivi i drugim vrijednostima ovog zaštićenog područja. Nakon radionice i druženja, posjetioci su imali priliku degustirati čorbu i pitu od koprive. Takođe su i posjetili Centar za posjetioce NP Lovćen.

Manifestacija Dan koprive predstavlja edukativno-promotivnu aktivnost u okviru Programa upravljanja NP Lovćen, s ciljem valorizovanja vrijednosti ovog zaštićenog područja te povezivanja kulinarske tradicije sa turističkom ponudom.

Ove godine, Miodrag Bogdanović je u ime JPNPCG uručio priznanja za lijepu saradnju osnovnim školama „Njegoš“ i „Lovćenski partizanski odred“. Manifestaciju je podržala i NVO “Aktivna zona” koja je djeci podijelila promotivni materijal (cegere i brošure). Edukatorka JPNPCG Marina Kojović održala je veoma zanimljivu interaktivnu radionicu o značaju koprive, dok je profesorica Milka Vušurović informisala učenike o reciklaži i podsjetila na važnost recikliranja i očuvanja životne sredine, što je sve zajedno izazvalo veliko interesovanje djece.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.