Poruka DPS jurišnicima: Kad “odbranite” državu od mene i ostalih okupatora, nemojte dolaziti poslije izbora da vam mi pozajmimo 0.50 evra za hleb!

7

piše: Dražen Živković, urednik portala Borba

Tri decenije traje DPS pohara Crne Gore. Haračlije, “biznismeni”, “investitori” i “majstori” tranzicije, nijesu ostavili ni kamen na kamenu u ovoj državi. Patriotski i državotvorno. Oglođali su i poslednja aluminijumska vrata sa KAP-a, Radoja Dakića, Marka Radovića… Uništili privredu, fabrike zatvorili, ostavili nas bez sadašnjosti i budućnosti. Napravili od lijepe Crne Gore kazamat za uništenu radničku klasu.

I sada, kada su nas doveli do prosjačkog štapa, hoće da nas još jednom prevare. Hoće da čipuju narod, da ga oslikepe kod očiju, ponavljajući onu otrcanu, bestidnu matricu: “Država je ugrožena”! “Moramo da odbranimo tekovine referenduma”!

Iz skupocjenih vila, sa luksuznih jahti, punih novčanika i bankovnih računa, pozivaju sirotinju raju (po tri generacije u jednoj porodici su već ojadili) u još jednu bitku za “državu”. Ne za našu državu, ne za Crnu Goru. Ne za Crnu Goru sirotinje raje. Već za državu tate, sina, sestre i brata. Pozivaju narod koji su uništili, doveli na ivicu bijede, da još jednom odbrane državu, odnosno, da odbrane ono što su oni stekli otimajući od naroda i države.

Već godinama gledam, slušam, čitam i razgovaram sa ljudima koji kukaju na vlast koja im „dere kožu s leđa“. Tri generacije jedne iste familije su uništene. Obespravljene, opljačkane, ponižene…

Prosvjetni radnici, medicinske sestre, ljekari, penzioneri, taksisti, radnice u buticima i prodavnicama… Gledaju decenijama partokratiju. Bahatost članova vladajuće stranke na sve strane. Gledaju tatine i mamine sinove i kćeri koja za par sati troši njihov godišnji budžet. Gledaju glamur i luksuz DPS funkcionera, stanove u inostranstvu, nekretnine u Porto Montenegru…

A izbori su sjutra. I većinu od njih da pitaš danas “Da li ćete izaći na izbore?“ oni odgovaraju veoma kratko, gotovo ponosno: „Ne“, “Ne znam”, “Možda”, “Još nijesam odlučio”…

Pa da… „Ne“ zato što „nemate za koga“, „ne“ zato što su „svi isti“, „ne“ zato što „već tri decenije ista elita vlada ovom zemljom“. „Ne“ zato što nećete da budete „dio ovog nakaznog sistema“, „ne“, zato što „ovo nije država u kojoj može normalno da se živi“, „ne“ zato što je „važno biti nepismen, kupiti diplomu i (u slučaju da si žensko) ugraditi silikone“. „Ne“ zato što „nećete da imate ničiju člansku kartu“, „ne“ zato što…

”Ne”, jer lažete sebe da su svi isti. Tražite alibi za svoju neodlučnost i kukavičluk. Neće da se zamjere magacioneru, šefu u marketu, poštaru, šalterskom radniku… Pristaju lažu , jer ih svi okolo lažu. Laž je na ovim prostorima odavno protjerala istinu u izgnanstvo.

I uvijek gomila izgovora. Gomila razloga. Gomila opravdanja. Defetizam je zamijenio optimizam.

Na prosto pitanje „Zašto nešto sada ne promijenite?“, oni svi u glas odgovaraju sa „Pusti sada promjene? Država je ugrožena”!

Nema veze to što su gladni, što nemaju posla ni budućnosti, što im je svaka nada skoro ugašena, sa kartom u jednom pravcu za odlazak iz ove nedođije, poručuju nam kako nijesu ludi da se sada svrstavaju uz „strane plaćenike, izdajice, rušitelje države”… Kažu da nijesu ludi da sada pričaju o povećanju plata, o novima radnim mjestima, pa da ih proglase za izdajnike u režimskim medijima.

I tako se vrtimo u krug. Preko tri decenije. Iznova neki novi izgovori. Napolju je kiša. Prevruće je. Vjetar je, hladno je. Snijeg pada… Zima je. Ljeto je, bolje je ići na more… Ej brato, država je ugrožena, ponavljaju DPS pjesmicu, kako sad da razmišljam o promjenama. Samo da sad državu odbranimo. I još jednom. I još jednom.

Ne smeta im što su prevareni i opljačkani. Što znanz da država nije ugrožena, nego je ugrožena klika na vlasti. Što će im i unučad vraćari kredit za trećinu auto puta, a unučad onih koje sada brane zajedno sa državim će se baškariti negdje po inostranstvu. Al im smeta što onaj iz opozicije ima bradu, što ona opozicionarka farba kosu u plavo, što onaj opozicioni poslanik ima teget sako… Svakome nađu zamjerku, osim sebi i onima na vlasti.

E, pa dragi moji radnici, medicinski radnici i ostali “radnici”. Dobrovoljno pristajete da budete robovi. Time što nemate ni stava ni dostojanstva.

I za kraj. Samo jedno Vas sve molim. Kad “odbranite” državu od mene, čiji su preci krvlju natopili ovu zemlju da je odbrane od okupatora, nemojte dolaziti naredne četiri godine da vam pozajmim pedeset centi za hleb. Jer, kako ćete objasniti djeci da idete kod okupatora koji je rušio državu da uzmete novac za koru hleba da se prehranite jer su vas oni koje ste “branili” na izborima ostavili gladne!

 

7 Comments
 1. Kontra revolucija komentariše

  Bravo, kritika na pravom mestu !.
  Konacno probuditi narod iz DPS letargije i dati im odgovornost !!!.
  Nek sami sebi kroje buducnost !!!.
  A iglu i konac ce dobiti 30- tog Augusta !!!.
  A za one koji se prodaju za sendvic i 50 evra : Sram vas bilo, prodajete buducnost svoje dece za par evra !!!.
  Tih 50 evra ti je jedan DPS ovca uzeo iz dzepa a da nisi primetio i sad sa tvojim novcem ti otkupljuje cast !!!.

  48
  3
 2. Baja_California komentariše

  Slika pravi odraz stanja u drustvu…Ti Drazene svaka ti ka u Njegosa tu nema price, ali iznova i iznova ce bit onih koji sve ovo znaju a opet glasat kumove i sestricice…nadam se ovaj put mnogo manje toliko manje da opozicija preuzme vlast i krene oporavak privrede, da se otvaraju fabrike i da raste ekonomija i plate…a samo kad uzmemo ono nase iz njihovih dzepova otvoricemo 100 fabrika ! Do Pobjede !

  45
 3. Kuci ponos Srpstva komentariše

  👍👍👍👏👏👏dobri moj Kucu,Dan danas ovi stari( mladi ne ) sire defetizam, a opet ce namjestit,a to je masinerija,a ne moze mu Niko nista. A MOZE sve pozvat odmah od jutra zatrpat biralista ucesnici Litija, kad njihovi izlaze. Neka svako od nas jos 1 ubijedi ,ovaj put,ili to u prevodu sad,il nikad vise.jer znamo sto gubimo. Kupit hemijake I maske na vrijeme,haha,ne jes krompir da nam ne izmisle temperaturu. Konicani iz Italijanskih kampova doc ne mogu ,luxemburga I njemacka mogu u ambasade organizovat al imace problem oni s dvojnim drzavljanstvom ,I briga ih da ga gube. Sirimo optimizam,vjerujmo,Bog je s nama! Zapjevajmo da se ori 30 uvece,svice,svice,svi se angazovat na svoj nacin. I nema kradje, podvale koja moze sprijecit pobjedu. Sve ucesnike Litija Mitropolit da pozove da glasaju. A ucesnika je bilo,mnogo,mnogo,mnogo iako je dzemperas reka ne zalijecite se mnogo nas je vise, Evo…mi besplatno stotine hiljada po zimi,snijegu,pjeske, njih par stotina s punim rezervoarom j 50 e ,a tablice ,ulcinj,tuzi,bp ct,najmanje Pg. Kucu moj doci ce I taj dan. Uzdajmo se I borimo za dobijenu utakmicu da je ne poniste. I panici su njihovi aktivisti “siguran glas” jezivi blijedi ka krpe. Za buducnost Crne Gore.

  31
  1
 4. Gromobran komentariše

  Sve čestitke za tekst, gospodine Živkoviću.
  ‘Oglođali su sve…’ Koliko samo tačna i primjerena riječ za ovu bandu kojoj je zapalo da vlada Crnom Gorom.

  20
 5. Đuka komentariše

  A Daka nije oglođa dok je bio u vlasti? Ako se treba glasati treba one glasati koji se nijesu primicali kasi dosad.

  5
  15
 6. Boka di cataro komentariše

  Kada se već počinje sa Aluminijskim red je početi sa imenima, od Danila Vuksanovića pa preko Brkovićs, Deripaske…do Pejovića…po zaslugama…raki i i ostalim pitanjima…bez preskakanja. Glodali su mnigi, neki manje neki više.

  11
 7. Los Angeles Vasojevici komentariše

  Svaki krsteni covjek pravoslavac u CG koji glasa depes i koaliciju direktno navlaci prokletstvo u svoju kucu koje ce mu razoriti porodicu! Depes i koalicija su prokleti i vec im se zlo u kuce uselilo od najtezih bolesti i raznih zala. Anatema je na njih i dragi gradjani ne navlacite ga na sebe.. NARKODILER DIKTATOR JE U KANALU I VELIKO ZLO IH CEKA! Svice svice

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.