Portugal lako do tri boda: Svi igraju fudbal, osim Srbije!

Portugal lako do tri boda: Svi igraju fudbal, osim Srbije!

Sve što su propustili promašajima u Lisabonu, iz kojeg je Srbija srećno odnijela bod na početku kvalifikacija, Portugalci su naplatili u Beogradu. Malo poklona od Srbije, malo od sudije, malo i znanja naravno, donijeli su prvaku Evrope tri velika boda, sa kojima su Navigatori otplovili daleko ispred Orlova u kvalifikacionoj trci za šampionat kontinenta.

Pred krcatom Marakanom, pred skoro 40.000 ljudi, Srbija nije uspjela i uski prolaz za 19 godina čekanom Evropskom prvenstvu postao je još uži – 2:4 (0:1).

Novi je možda bio početak, sa selektorom Ljubišom Tumbakovićem na klupi, koji neće po lijepom pamtiti svoj debi na klubi Srbije, ali je priča ostala stara. Godinama nema te velike pobjede srpske reprezentacije u Beogradu, koja će ugrijati srca, napuniti dušu i natjerati navijače da srećni i uz pjesmu odu sa stadiona. Nije je bilo ni ove večeri. Još je ostala zebnja u poslednjih pet minuta da ne bude opet “petica”, kao prije samo koji mjesec u Ukrajini…

Nema mnogo rezona svaliti sav teret krivice na Tumbakovića, koji nije mogao da za četiri dana bitnije popravi nešto što je prije samo dvije utakmice doživjelo potpuni raspad sistema u Ukrajini. Ali, negdje je nešto nedostajalo, neka iskra, neki zalet, koji se dogodio tek posle gola Milenkovića za 1:2. I trajao je desetak minuta…

Ulog jeste bio veliki, protivnik jak kao zemlja, ovjenčan titulom šampiona kontinenta i zlatom iz Lige nacija, ali ostao je utisak da se moglo, odnosno, moralo više, hrabrije u periodu dok su stajale dvije nule na semaforu. Ali, kada je pao prvi gol – čisti poklon, kako to samo Srbija umije – bilo je jasno da će Orlovi teško, baš teško do pozitivnog rezultata.

Pa i kada je Milenković vratio krv u obraze Orlovima, taj nalet adrenalina nije mnogo potrajao. Portugalija je vratila kontrolu nad terenom i čekala. I dobila je ponovo poklon: Kristijano Ronaldo je treći gol postigao iz debelog ofsajda. Dva poklon gola, jedan od Srbije, jedan od sudije – mnogo je.

Na gol Mitrovića ponovo su gosti imali odgovor. Za ovakvu Srbiju bili su, prosto, nedodirljivi na Marakani. I zato imaju sada otvoren put ka prvenstvu Evrope i odbrani titule.

Najveća tragedija bezvezno primljenog gola u finišu prvog poluvremena, koji je usmjerio tok utakmice, je što je pao u trenucima kada je Srbija napokon pokazivala znake života i u ofanzivi. Prvih 25 minuta je prošlo u pretjerano opreznoj igri, gotovo bez ikakve osjetne ambicije da se krene u napad (jedan šut na gol). Iako je Portugalija bila, kada se sve sabere, bezopasna, ostao je neprijatan osećaj da Orlovi na svom terenu imaju posjed lopte od 25 odsto.

Kada su Milenković i Dmitrović u finišu prvog dijela počastili Portugalce, bilo je jasno da su šanse za povratak u igru, u borbu za pobjedu, pretanke.

Sreća u nesreći je što Srbija ima džoker u rukavu. Završni turnir Lige nacija C daje nadu da preko Norveške i rivala u finalu Orlovi mogu do prvenstva Evrope na kojem ih nema od 2000. godine. Valjda ćemo makar tu poslednju kartu umjeti da iskoristimo…

(mozzartsport)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *