Portu “visi” finansijski mač nad glavom, do oktobra moraju vratiti 100 miliona

0

Pandemija virusa korona je u fudbalskom svijetu zaustavila slobodan protok novca na dnevnoj bazi i tako pokrenula lavinu koja bi potencijalno mogla da se završi finansijskom katastrofom za mnoge vrhunske klubove.

Barselona se suočava sa nikad većom krizom, Dortmund bi takođe mogao da plati ozbiljnu štetu vanrednog stanja i ekonomskog haosa, vlasnici Intera prinuđeni su da prodaju klub kako sami ne bi propali i povukli ga sa sobom… Među onima kojima tek predstoji težak period je Porto.

Aktuelni prvak Evrope odavno je poznat kao rasadnik najvećih talenata iz Južne Amerike i na konto odličnog skautinga gradio je svoj imidž i rezultate. Sada je u situaciji koja prijeti mnogima, da zbog nagomilanih dugova mora po hitnom postupku da nađe novac, inače bi posledice mogle da budu kobne.

Portugalski mediji javljaju da Portu najkasnije do 30. septembra na naplatu dolaze razna dugovanja u visini od gotovo 100.000.000 evra! To je za Porto ogromna suma novca…

Dugovi su čak razdvojeni po stavkama, pa tako na ime obvezničkih pozajmica, odnosno hartija od vrijednosti gde se uslovi postavljaju od strane investitora, Portu na naplatu stiže 70.000.000 evra. Tačnije u dvije rate po 35.000.000 evra. Obije stižu na naplatu u junu ove godine, s tim što je prva imala rok otplate do ljeta prošle godine, ali je zbog vanredne situacije isplata pomjerena za godinu dana. Iliti u isto vrijeme kada je krajnji rok da se isplati i druga pozajmica u istoj vrijednosti.

Osim toga Porto ima i dvije bankarske pozajmice koje stižu na naplatu. Prva je na 5.000.000 evra koja je uzeta u avgustu 2010. i mora da se isplati u septembru ove godine. Druga je na iznos od 8.500.000 evra iz oktobra 2013. i ona prva mora da se reguliše – već na kraju ovog mjeseca.

Na sve to velikan sa stadiona Dragao ima i dva faktoringa koja mora da reguliše, oba u jednoj poznatoj nemačkoj investicionoj banci (faktoring je moderna finansijska usluga u kojoj preduzeće prodaje svoja potraživanja trećoj strani pr. au). U septembru 2019. Porto je na ime faktoringa trenutno nivelisao dug od 3.000.000 evra, a zatim u decembru prošle godine još 9.500.000 evra. Ova dva faktoringa stižu na naplatu jako brzo – prvi u junu, a onaj veći opet do kraja marta!

Mediji u Portugaliji navode da Porto ima još dva aktivna faktoringa, ali da se oba redovno plaćaju, tako da oni nisu uzeti u konačnu računicu. A ona iznosi ukupno 96.000.000 evra!

Poznato je da se klubovi u Portugaliji često petljaju u poslove sa “trećom stranom”, odnosno da su ugovori igrača rasparčani na nekoliko vlasnika. Taj model dolazi na naplatu kada se igrač prodaje dalje, jer se novac od obeštećenja dijeli na više delova, pa Portu u ovom slučaju ostaju procenti, nekad više, nekad manje…

(Mozzartsport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.