Porodica okrivljenog za utaju poreza ponudila jemstvo od 80.246 evra

0

Porodica jednog od optuženih za članstvo u kriminalnoj organizaciji i utaju poreza Ivana Jovanovića ponudila je jemstvo od 80.246 evra kako bi se on u nastavku sudskog procesa branio sa slobode, pišu Dnevne novine.

Sutkinja Evica Durutović juče je u Višem sudu u Podgorici održala ročište kako bi se ovaj okrivljeni izjasnio povodom ponuđenog jemstva, a odluku će donijeti naknadno.

Konkretno, otac okrivljenog i njegova dva strica ponudila su hipoteku na nepokretnost čija je vrijednost 80.246 eura, a riječ je o zajedničkoj porodičnoj kući na Cetinju.

Okrivljeni Jovanović kazao je juče da nema nikavih interesa da izbjegava ovaj sudski postupak, već naprotiv ima želju da se isti okonča.

“Radi se o kući u kojoj živim ja, moja dva djeteta, moj otac i majka, stričevi sa porodicama, tako da nas ima oko dvadesetoro. Ni na kraj pameti mi ne pada da bježanjem prokockam ovu kuću i ostavim porodicu bez mjesta življenja”, izjavio je okrivljeni Jovanović, ističući da se neće kriti niti bježati te da će se uredno odazivati na svaki poziv tužilaštva i suda.

S druge strane, u mišljenju specijalne tužiteljke Lidije Vukčević navodi se da u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni uslovi za primjenu instituta jemstva, te da je pritvor jedina adekvatna mjera.

Optužnicom SDT-a Jovanović se tereti za članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je, prema navodima tužilaštva, zajedno sa njim formirao Savo Lipovina.

U optužnici je navedeno da je ova dvanaestočlana kriminalna grupa, koristeći poslovne i privredne strukture oprala i utajila višemilionski iznos.

Osim Lipovine i Jovanovića optužnicom su obuhvaćeni i Darko Drašković, Jasmin Košuta, Dejan Radović, Filip Lalatović, Predrag Raičković, Dragan Burić, Aleksandar Kovačević, Nikola Božović, Ivana Tomašević i Davor Perović, kao i 11 kompanija preko kojih su poslovali.

Rezultati analize dijela poslovne dokumentacije 11 kompanija, preko kojih je ova kriminalna grupa nezakonito poslovala, pokazali su, kako tvrdi tužilaštvo, da je oprano 3.000.000 evra i utajeno 700.000 evra poreza.

Podsjetimo, početkom decembra prošle godine sud je prihvatio jemstvo koje je ponudila porodica okrivljenog Draškovića i on je uz upisanu hipoteku na porodični stan vrijednosti 53.500 evra pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.