Porfirijev plan za SPC: Ovo su izazovi koji čekaju novog srpskog patrijarha

0

Srbija je izborom Porfirija za srpskog patrijarha, arhiepiskopa pećkog i mitropolita beogradsko-karlovačkog dobila mudrog, preduzimljivog, razumnog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), pomiritelja i diplomatu koji će uliti stabilnost i mir u nimalo lakim vremenima po opstanak srpskog naroda i države.

Patrijarh Porfirije, koji uživa povjerenje arhijereja i poštovanje predstavnika drugih vjerskih zajednica, biće posvećen smanjivanju podjela između pravoslavaca i katolika, otkrivaju upućeni sagovornici za Srpski telegraf. Nije isključeno, nagoveštavaju, da se steknu uslovi u Crkvi i državi da papa konačno posjeti Srbiju.

To bi bila prva posjeta jednog poglavara Rimokatoličke crkve našoj državi i imala bi izuzetan politički značaj. Vatikan, naime, nije priznao Kosovo, a posledično i desetine dominantno katoličkih zemalja koje se ugledaju na poziciju Svete stolice. Iako se o dolasku pape sporadično govori još od petooktobarskih promjena, posjeta nije realizovana. Država je u nekoliko navrata upućivala poziv, ali on to nije mogao da prihvati zbog izostanka saglasnoti SPC.

Dovođenjem Porfirija u patrijaršijski tron to bi moglo da se promeni.

– Crkva je dobila velikog diplomatu, upućenog u stanje u SPC, koji je izgradio jake veze s drugim vjerskim zajednicama. Značajno je doprinio razvoju međureligijskog dijaloga. U perspektivi će vjerovatno da se razmatra dolazak pape, a konačna odluka bila bi na saboru. Da su interesi naroda i SPC prioritet, pokazao je kad je bio na prvoj liniji fronta, kao član mješovite komisije SPC i Rimokatoličke crkve o ulozi kardinala Alojzija Stepinca. On je najzaslužniji što Stepinac nije kanonizovan. Napravio je čudo u Hrvatskoj i Sloveniji dok je tamo bio mitropolit, pokazao humanost kad je komšije pogodio zemljotres – priča za Srpski telegraf verski analitičar Predrag Đokić.

Uvjeren je da će patrijarh Porfirije na najbolji mogući način odgovoriti svim budućim izazovima SPC:

– Nije brzoplet i prek, već pomiritelj. Erudita. Pokazao je svestranost, organizacione sposobnosti, autoritet vođe. Zato mu je sabor poveravao ozbiljne dužnosti poput one da utemelji svešteničku službu u VS. Uz to, bio je u RRA, angažovan i na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti, deceniju na čelu UO humanitarnog fonda Privrednik, koji obezbeđuje stipendije za siromašne učenike i studente, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Ivan Markešić, sociolog religije sa zagrebačkog Instituta društvenih nauka “Ivo Pilar”, smatra da je izbor Porfirija dobar ne samo za SPC već i za druge religijske zajednice:

– Sveta stolica još nije priznala nezavisnost KiM, traži se način kako papa može doći do Beograda i Moskve. Mogao bi (Porfirije) u svom daljem djelovanju tome puno da doprinese. Porfirije je do sada pokazivao nepristrasnost i hrišćanski stav prema svim ljudima, bez obzira na to koje su nacionalne i vjerske pripadnosti. Smatram da će novi srpski patrijarh zajedno s (predsjednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem tražiti liječenje rana koje postoje kod Albanaca, muslimana u Srbiji i u BiH, kao i prema katolicima u Srbiji, ali i prema Hrvatskoj.

Puno posla

Vjerski analitičar Željko Injac smatra da patrijarha Porfirija čeka puno posla na raznim poljima, kako crkvenim tako i državnim – od KiM, pitanja srpske crkve u Crnoj Gori, raskola na liniji Carigrad-Moskva, popunjavanja upražnjenih eparhija, problema u američkim eparhijama, koje se tiču Ustava SPC, i izmene imena SPC u Americi:

– Ostalo je dosta upražnjenih eparhija: Eparhija valjevska, Mitropolija crnogorsko-primorska, Mitropolija zagrebačko-ljubljanska pošto Porfirije prelazi u Beograd… To će se rešavati na sledećem redovnom zasedanju sabora, najverovatnije u maju mjesecu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.