Porfirije poručio u Jasenovcu: Crkva Hristova ne postoji da bi dijelila, nego da bi sabirala u Hristu

1

Patrijarh Porfirije je u propovedi govorio o svom dolasku na tron zagrebačko-ljubljanskih mitropolita 2014. godine i kazao da je kada je došao u Zagreb osećao strah, jer je došao u nepoznatu zemlju i prostor, u vremenu kojem je, kako je rekao, „neposredno prethodilo bezumlje“, prenosi Hina.

„Neka nam Gospod zbog takvih zabluda svima oprosti. Hrist je naše ogledalo, naša mjera, naš kriterijum. On je i smisao našeg postojanja. Duboko znam, a naučio sam se tome i od vas da Crkva Hristova postoji ne da bi djelila, ne da bi stvarala konfrontacije, nego da bi sabirala u Hristu“, rekao je patrijarh u Jasenovcu.

Dodao je da je dolazeći u Zagreb bio opterećen i raznim informacijama koje su dolazile spolja, a možda i ličnim predrasudama.

„Ali, tada sam iskreno rekao: ja sam Srbin i volim svoj narod, ali iznad toga i pre toga jesam, a još više želim da budem Hristov, da budem hrišćanin, a to znači da čujem njegovu riječ – ‘Da svi jedno budu’. Tada sam rekao da ću se truditi da svakoga dana sve više volim sve narode, jer znam da će me Gospod po tome ocjenjivati“, naveo je Porfirije.

Patrijarh je rekao da je „doživio ljubav na svakom koraku, prije svega, naravno, od pravoslavnih vjernika Srba, ali ništa manje i od drugih, koji su ga neprestano razoružavali i oslobađali kako onoga što je slušao spolja, tako i onoga što je iznutra možda kao predrasuda dolazilo“.

Rekao je da zbog svega toga osjeća dužnost da makar svakog dana kaže po jedno Gospode pomiluj „za pravoslavne Srbe u Hrvatskoj i za sve ljude u Hrvatskoj, sa željom da Hristov mir, Hristova ljubav budu sadržaji života svih ljudi“.

Porfirije je dodao da će ostati administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske onoliko koliko to bude volja Svetog arhijerejskog sabora i da će najviše biti u Beogradu, ali da će dolaziti i u Zagreb, prenosi Tanjug.

1 Comment
  1. Sotonjara! komentariše

    A jes ruzan sv ti save?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.