Popović: Srbija prva u Evropi počinje proizvodnju „Sputnjika Ve“

0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se sa delegacijom ruskih stručnjaka, pod čijim nadzorom je juče i danas izvršeno punjenje prvih kontrolnih serija vakcina „Sputnjik Ve“ na Institutu „Torlak“ u Beogradu.

Ruska strana ocijenila je izuzetnom dinamiku kojom Srbija uspostavlja proizvodnju vakcine „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) na svojoj teritoriji, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

„Juče su punjene kontrolne serije vakcine ’Sputnjik Ve‘ komponente 1, a danas kontrolne serije komponente 2“, rekao je Popović.

On je istakao da će do kraja ove nedjelje dio uzoraka biti poslat u Institut „Gamaleja“ u Moskvi, gdje će se vršiti analiza kvaliteta napunjenih vakcina.

„Iz ’Torlaka‘ će u Institut ’Gamaleja‘ biti poslato ukupno 1.180 bočica vakcine komponente 1 i 1.180 bočica vakcine komponente 2. U Institutu ’Gamaleja‘ vršiće se provjera kvaliteta vakcina proizvedenih na ’Torlaku‘ u trajanju od 21 dana”, rekao je Popović.

Ministar je istakao da su ruski partneri veoma zadovoljni tehnološkim i kadrovskim kapacitetima Instituta „Torlak“.

„Odmah nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, koja podrazumeva transport supstance iz Rusije u posebnim uslovima, punjenje u bočice po najvišim standardima, pakovanje i distribuciju vakcine, spremni smo da započnemo drugu fazu proizvodnje, a to znači proizvodnju supstance na Institutu ’Torlak‘. ’Torlak‘ ima znanje i stručnjake za taj poduhvat, ali sigurno će biti neophodno da se kapaciteti unaprede i da se kupi dodatna oprema“, rekao je Popović.

On je ocijenio da je ovo istorijski trenutak za Srbiju koja je postala prva zemlja u Evropi koja započinje proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ na svojoj teritoriji.

„Zahvalni smo predsjednicima Vučiću i Putinu na bezrezervnoj podršci koju daju uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji. Kada god je Srbija prolazila kroz teška vremena, kada su bile krize, ratovi, kada su bili ugroženi životi naših ljudi, uvijek smo mogli da se oslonimo na Rusiju“, naglasio je Popović, prenosi Tanjug.

U ruskoj ekspertskoj delegaciji koja je posjetila Beograd nalazili su se predstavnici Ruskog fonda direktnih investicija, Ministarstva industrije i trgovine Rusije, kao i predstavnici ruske farmaceutske kompanije „Generijum“, jednog od najvećih proizvođača vakcine „Sputnjik Ve“ na teritoriji Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.