Popović sa Hartmanom: Institucije koje promovišu aktivno učešća žena u javnom životu od ključnog značaja za svako društvo

0

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović srela se sa Nikom Hartmanom, zamjenikom direktorke regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Sastanku su prisustvovale Ekaterina Paniklova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, i Kaća Đuričković, liderka tima za rodnu ravnopravnost.

Popović je izrazila veliko zadovoljstvo posjetom delegacije UNDP-a na čelu s Hartmanom i izuzetnom saradnjom koju Crna Gora ostvaruje s UNDP-om, prepoznajući UNDP kao pouzdanog i aktivnog partnera u realizaciji brojnih projekata. Sagovornici su se složili da je rodna ravnopravnost ključna oblast za dalju saradnju između UNDP-a i Skupštine Crne Gore.

Potpredsjednica Skupštine je detaljno predstavila funkcionisanje i značaj formiranja Ženskog kluba, čiji članice dolaze iz parlamentarne opozicije i većine, naglašavajući da klub djeluje na principu kopredsjedavanja, trenutno broji četiri kopredsjednice, te da se sve odluke donose konsenzusom.

„Uspostavljanje institucija koje su odgovorne po pitanju rodne ravnopravnosti i promovisanje aktivnog učešća žena u javnom životu od ključnog je značaja za svako društvo. UNDP je spreman pružiti podršku u primjeni standarda rodne ravnopravnosti kroz sve aspekte institucionalnog rada“, naglasio je Hartman, izražavajući posvećenost UNDP-a u podršci ženama koje žele da se aktivno angažuju u politici i organizacijama civilnog društva.

Popović je zaključila sastanak ističući značaj donošenja i implementacije zakona koji se odnose na rodnu ravnopravnost, medijskih zakona, zakona u oblasti sprječavanja onlajn nasilja nad ženama, kako bi se osiguralo da politike i prakse vlasti promovišu ravnopravnost polova na sveobuhvatan način.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.