Popović: Mjere Vlade ne daju rezultate, prijeti dramatičan porast nezaposlenosti

0

Mjere Vlade Crne Gore ne daju rezultate, a Crnoj Gori prijeti dramatičan porast nezaposlenosti, ocjenjuje potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

“Koronavirus otkrio je i do kraja razboličio neistine i našminkanu statistiku Vlade Crne Gore o procentu nezaposlenih u našoj državi. Naime, direktor Direktorata za državni budžet kazao da se u proteklih petnaestak dana, na evidenciju Zavoda za zapošljavanje prijavilo oko 3.000 građana. Ovaj podatak ide u prilog našim ranije iznešenim tvrdnjama da je stvarna nezaposlenost u našoj državi mnogo veća od one o kojoj govore kozmetički  podaci. Takođe, potpuno je jasno da socio- ekonomske mjere Vlade Crne Gore ne daju nikakve rezultate. Postoji opravdana opasnost da će doći do dramatičnog porasta nezaposlenosti ukoliko se ne donesu suštinske mjere za pomoć privredi”, navodi Popović.

Važno je, dodaje ona, napomenuti i to da je podatak o broju nezaposlenih “bio nerealan i prije početka pandemije”.

“Kada uzmemo u obzir neustavna brisanja lica sa biroa rada, te brisanje visokoškolaca koji su na stručnom osposobljavanju, jasno je da se javnosti prezentovani procenat dodatno uvećava. Osim toga, građani se brišu sa Zavoda i ukoliko se svaka tri mjeseca uredno ne prijavljuju na isti, a podaci govore da je veliki broj ljudi iz seoskih područja praktično onemogućen da tu obavezu izvršava svaka tri mjeseca. Takođe, sa Zavoda se brišu i oni koji odbiju ponuđeni sezonski posao na primorju, bez obzira što se radi o ljudima sa višim i visokim stručnim spremama, kao i oni koji se nalaze na tromjesečnim obukama koje organizuje Zavod. U tu cifru možemo slobodno uračunati i naše mlade ljude koji su zaposlenja našli daleko od svojih domova i porodica, ili one koji po pola godina rade na brodovima kako bi uspjeli da prežive jer je jedino što mogu dobiti od Crne Gore sezonski posao, ako ih i to zapadne”, kazala je Popović.

Ona ocjenjuje da će se Crna Gora suočiti sa drastičnim padom privrede.

“Prilikom izrade statistike za hvalisanje Vlade, građanin koji je jedan dan u godini radio za dnevnicu, računa se kao zaposlen, a u zaposlene se računaju i sezonski radnici. Iz toga proizilazi da DPS vlast konstantno plasira neistine o navodnom ubrzanom razvoju i smanjenju broja nezaposlenih, dok je stvarno stanje mnogo drugačije, naročito u ovim kriznim periodima. Država će se, zbog neblagovremenih, selektivnih i populističkih ekonomskih mjera koje su sprovodili Vlada i Partijsko koordinaciono tijelo na čijem je čelu specijalista za sadnju krompira, suočiti sa drastičnim padom privrede koji će rezultirati rapidnim povećanjem broja nezaposlenih. Nažalost, zbog nepotpunih, nedovoljnih i neefikasnim mjera Vlade svi građani Crne Gore će osjetiti posledice”, zaključuje potpredsjednica Demokrata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.