Popa: IBAR je neophodan, ali nije dovoljan

0

Crna Gora i Evropska unija zajedno su radile na postizanju IBAR-a kako bi se postigao istorijski trenutak, kazala je Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Popa je govorila o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja, naglasivši da je postizanje IBAR-a bio fenomenalan, nevjerovatan timski rad na svim nivoima.

“Crnogorska strana, Delegacija EU, sve crnogorske institucije, pregovarački tim, a u Briselu – naše izvanredne kolege iz DGNEAR-a, ambasadori u COREPER-u, a sada i ministri u Savjetu EU, svi su radili zajedno u do sada nezabilježenom pokazivanju jedinstva, kako bi se postigao ovaj istorijski trenutak za Crnu Goru”, poručila je Popa.

Popa je dodala da je najvažnija stvar u vezi sa IBAR-om, o kojoj se nije dovoljno pričalo, da je IBAR prvi za Crnu Goru, ali je takođe i prvi za Evropsku komisiju.

“Ovo nikada ranije nije urađeno. Zato što je, s jedne strane, uvedena nova uslovljenost, Nova metodologija, a istovremeno, Crna Gora je prva zemlja kandidat koja prolazi kroz ovaj proces”, kazala je Popa.

Ona je kazala da je IBAR važan zato što bez IBAR-a zemlja kandidat, prema Novoj metodologiji pristupanja, ne može da ide dalje.

“Ako želite, razmislite o tome kao o video igrici. Ne možete da pređete na sljedeći nivo dok ne završite prethodni! Dakle, IBAR je neophodan, ali ne i dovoljan. IBAR definitivno nije kraj! Zapravo, to je novi početak, ali on otvara put beskonačnim mogućnostima kako bi se ubrzao proces pridruživanja Crne Gore EU”, zaključila je Popa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.