Ponovo nesuglasice oko funkcija u Ljekarkoj komori

0

Skupština Ljekarske komore je prošle sedmice usvojila izmjene i dopune Statuta, koje su objavljene i u Službenom listu pa će od sada nakon prestanka mandata predsjednika i njegovog zamjenika iz starog saziva, ulogu vršioca dužnosti ubuduće preuzimati direktno predsjednik Skupštine novog saziva a to je dr Milena Popović Samardžić, piše Pobjeda.

Nesuglasice i nejasnoće u upravljačkoj strukturi Ljekarske komore ne jenjavaju. Doktor Kenan Erović je juče saopštio da je iz medija saznao da je na nekoliko dana bio v.d. predsjednika tog udruženja. Dr Milena Popović-Samaržić je objasnila da je bilo logično da mu pripadne ta funkcija jer je bio zamjenik predsjednika Ljekarske komore dr Aleksandra Mugoše nakon njegove smjene.

Čitava zbrka sa tim ko je i da li je na funkciji vršioca dužnosti počela je 18. marta kada je dr Erović saznao da je v.d. predsjednika Ljekarske komore i da ta funkcija važi do objavljivanja izmjena Statuta u Službenom listu Crne Gore. Objava se u Službenom listu našla 17. marta, pa je tako dr Erović saznao da je bio v.d. zapravo dan nakon što mu je istekao mandat.

“S obzirom da sam danas iz Vašeg mejla i iz medija saznao da sam imenovan za v.d. predsjednika Ljekarske komore, ovim putem izražavam, prije svega kao čovjek, a onda i kao ljekar, da sam krajnje zatečen da sam na to mjesto imenovan, a da prethodno nijesam obaviješten SMS-om, pozivom ili nekim aktom da li uopšte ja to prihvatam. Jako sam iznenađen postupkom jer je izazvana lavina komentara, kako u lokalnim tako i u državnim medijima, da sam pored ogromnog posla koji imam morao sve vrijeme odgovarati na pozive da ja nijesam na toj poziciji i da nijesam to prihvatio. Molim Vas da obavijestite sve članove Skupštine Ljekarske komore da ja nijesam v.d. predsjednik Ljekarske komore”, naveo je Erović u mejlu poslatom 18. marta Mileni Popović-Samardžić, koji je objavila Analitika.

Na pitanje zašto ga nijesu obavijestili da je v.d., Popović-Samardžić je juče Pobjedi kazala da je Mugoša imao obavezu da ga kao svog zamjenika obavijesti o tome.

“Mugoša je razriješen i kao vršilac dužnosti 14. marta ove godine i on je obaviješten o tome. Umjesto da pošalje obavještenje da je razriješen i umjesto da obavijesti svog zamjenika da preuzme dužnost vršioca, on neovlašćeno rukovodi Komorom. Dr Erović ne treba da bude ljut na Skupštinu Ljekarske komore, već na bivšeg predsjednika dr Mugošu i stručnu službu koji ga nijesu izvijestili o razrješenju dr Mugoše”, poručila je Popović-Samardžić.

Erović je kazao da je od Popović-Samardžić u jednom danu, 19. marta, primio dva mejla.

“U prvom tvrdite da sam u obavezi, prema odredbama Pravilnika o izboru u organe Ljekarske komore Crne Gore, da prihvatim funkciju vršioca dužnosti predsjednika Ljekarske komore Crne Gore, a u drugom da ste Vi vršilac dužnosti predsjednika Ljekarske komore Crne Gore, odnosno da je mandat na koji ste me postavili istekao dan prije nego što je uopšte i počeo. Nijesam pravnik, ali nije teško doći do zaključka da je toliko kontradiktorno. Morate priznati da nijesam zaslužio da me na ovaj način vrijeđate i ponižavate”, istakao je Erović.

Popović-Samardžić mu je pojasnila da po članu 39 stav 8 Pravilnika o izboru u organe Komore, ako je razriješen predsjednik do izbora novog, dužnost predsjednika obavlja zamjenik.

“Kako je Mugoša 14. marta na sjednici razriješen dužnosti, to ste Vi po sili Statuta i Pravilnika postali vršilac dužnosti predsjednika Komore do izbora novog. Kako bi se u budućnosti spriječili da predsjednik ometa izbor novog predsjednika, Skupština Komore izglasala je izmjene i dopune Statuta kojima je predviđeno da će nakon prestanka mandata predsjednika i zamjenika predsjednika starog saziva ulogu vršioca dužnosti ubuduće će preuzimati direktno predsjednik Skupštine novog saziva. Ove izmjene stupaju na snagu objavom u Službenom listu. Do tada ste Vi v.d., ne izborom Skupštine već po sili zakona. Kako ste se prihvatili uloge zamjenika predsjednika, to Skupštini nije bila potrebna Vaša prethodna saglasnost. Naravno, Vaše je pravo da ne prihvatite ovu dužnost podnošenjem ostavke što je Vaš lični čin”, napisala je, između ostalog, Popović-Samardžić u odgovoru Eroviću.

Uvidom u mejlove koje je Popović-Samardžić slala, ona je 15. marta obavijestila Mugošu da mu je prestala funkcija v.d. predsjednika Komore te da će do objave izmjena i dopuna Statuta u Službenom listu tu funkciju obavljati Erović.

Kako je Pobjeda prošle sedmice objavila, Upravni sud poništio je početkom mjeseca rješenje Ministarstva zdravlja na koje se žalio bivši predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

Ministarka Jelena Borovinić-Bojović, naime, u dva dana donijela je dvije različite odluke: prvo da je Mugoša u legalnom mandatu na čelu Komore koji mu traje do 4. januara naredne godine, da bi dva dana nakon toga, 4. februara, Borovinić-Bojović poništila tu odluku i proglasila Ministarstvo nenadležnim da se određuje o tom pitanju.

Na osnovu tog rješenja Ministarstva zdravlja delegati Skupštine Ljekarske komore donijeli su-odluku da ukinu sve organe tog esnafskog udruženja.

Izvor: IN4S

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.